open-navfaktor-logo
search
Najave iz Španije
Težak udarac: Bez navijača na tribinama sve dok se ne pronađe vakcina protiv koronavirusa
Epidemiolozi u Španiji smatraju kako se fudbalske utakmice u toj zemlji neće igrati pred publikom do kraja godine, te pozivaju na zatvaranje stadiona sve dok se ne pronađe vakcina protiv koronavirusa.
22.04.2020. u 20:24
get url
text

Špansko prvenstvo prekinuto je 13. marta, a zasad je nepoznato kada bi se moglo nastaviti.

Premijer Pedro Sanchez u srijedu je rekao kako namjerava olabaviti mjere ograničenog kretanja stanovnika u drugoj polovini maja, no nije naveo detalje.

- Polako će olabaviti uvedene mjere ograničavanja kretanja stanovnika no meni se čini da će Camp Nou ili Santiago Bernabeu tek na kraju biti otvoreni. Oni su posljednji u redu - rekao je Joan Ramon Villalbi, član Španskog društva doktora (Sespas).

- Utakmica sa 100.000 ljudi nije problematična samo zbog gledalaca na stadionu, nego i zbog njihovog kretanja prema njemu. Javni prijevoz bio bi ogroman rizik za novo širenje virusa - dodao je Villalbi u razgovoru za novine El Pais.

Španija je sa 208.000 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Evropi. Posljednjih dana stopa rasta novooboljelih iznosi dva posto.

- To usporavanje je sporo. Moguće je da će tokom čitavog aprila blago usporavati, a vjerujem da ćemo i u maju i junu još uvijek biti u situaciji osjetnog širenja virusa - kaže Pere Godoy, predsjednik španske udruge epidemiologa.

- Teško je u ovom trenutku uopće govoriti o fudbalskim utakmicama jer bi njihovim održavanjem virus u trenutku mogao buknuti nanovo - dodao je.

La Liga, organizator prvenstva, nada se nastavku prvenstva u junu te završetku u julu makar bez publike. Do kraja je ostalo još 11 kola. Za sada još nije određen datum nastavka jer će konačnu odluku imati ministarstvo zdravstva.

Ministrica rada Yolanda Diaz rekla je prošle sedmice da će se turizam i industrija razonode posljednji otvarati, od ljeta do kraja godine. Sindikat fudbalera poručio je u srijedu kako se igrači ne žele vratiti na stadione dok god postoji opasnost od koronavirusa.

- Vakcina bi bilo pravo rješenje. S obzirom na aktualni razvoj ne možemo ga očekivati unutar godine dana, ili godine i po dana, počevši od januara - kazao je Godoy.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.