open-navfaktor-logo
search
Sarajevo čeka odgovore
Travnjak (ni)je dobro urađen: Hoće li se ove sezone fudbal igrati na Koševu?
Hoće li se FK Sarajevo vratiti na Koševo 8/9. aprila, kada bi trebali igrati domaći meč 25. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Sloge?
29.03.2023. u 17:42
get url
text

Mirza Varešanović, trener Bordo tima, najavio je da će njegov izabranici protiv Dobojlija snage odmjeriti na hibridnom terenu stadiona Asim Herhatović Hase.

Nedavno su počeli radovi na prošivanju hibrida, ali se jučer pojavila informacija da su zaustavljeni. Kako piše N1 sa Koševa danas stižu nove informacije, koje govore o tome da mašina radi, ali samo na jednom, manjem dijelu terena, ispred sjeverne tribine.

Isti izvor navodi da je veći dio terena suviše tvrd kako bi igle koje prošivaju hibrid mogle prodrijeti dovoljno duboko kako bi posao uradile kako treba. Upitno je i koliko je posao dobro urađen prije postavljanja travnjaka, budući da se na jednoj od fotografija vidi da trava gotovo nikako nije pustila korijen, koji bi morao biti duži od deset centimetara.

Direktorica FK Sarajevo Ajla Alimanović za N1 tvrdi da klub još ne zna kada i kako će se ovaj problem riješiti.

- Cijeli dan smo u kontaktu sa ljudima iz Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine, Općine Centar i izvođačima radova. Oni tvrde da je problem što je podloga pretvrda za prošivanje, te su pristupili nečemu što se zove vert drain tehnika, međutim ni to nije riješilo problem. FK Sarajevo sada čeka povratnu informaciju o tome kako dalje pristupiti rješavanju problema - rekla je direktorica Alimanović.

Na društvenim mrežema i forumima kruže informacije da je preko pretvrde drenaže nasut pijesak u kojem je bilo malo ili nikako humusa (hranidbeni sloj za koji se veže trava i korijen), da trava uopće nije pustila korijen.

Kako nezvanično saznaje N1, ukoliko se dogodi najgori mogući scenario, travnjak na stadionu Koševo morat će biti podignut, a donji slojevi zamijenjeni do nivoa drenaže, te bi morali biti ponovo postavljeni, a to znači da na Koševu fudbala neće biti sigurno do kraja fudbalske sezone.

Faktor je to pokušao provjeriti kod Nedima Ćehajića, predstavnika Nadzornog organa za izvođenje radova koji prati sve terene za Fudbalski savez BiH, ali on nije odgovorao na naše pozive.

VEZANI TEKST - Problemi na Koševu: Nizozemci se žale da je podloga tvrda, da li je zaustavljeno prošivanje hibrida?

Više informacija pokušali smo dobiti iz Centra za sport i rekreaciju Sarajevo, koji upravlja stadionom Koševo, ali nam direktor Mirza Muzurović odgovorio sljedeće:

- U sklopu projekta "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH" koji je pokrenuo FSBiH ugovorena je i rekonstrukcija glavnog terena na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase - Koševo. Iako JU Centar za sport i rekreaciju upravlja stadionom u ovom projektu nije imao učešća osim omogućavanja infrastrukturne podrške izvođačima.

Nosioc projekta i većinski investitor je FSBiH, dok Općina Centar Sarajevo kao vlasnik objekta manjim dijelom učestvuje u finansiranju. Osim FSBiH i Općine Centar, potpisnik ugovora za rekonstrukciju je i FK Sarajevo.

Izrada projektne dokumentacije, izbor izvođača i nadzor nad izvođenjem radova je u nadležnosti FSBiH kao nosioca projekta i investitora i jedina adresa za odgovore na pitanja u vezi svega pomenutog - navodi se u Muzurovićevom odgovoru Faktoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.