open-navfaktor-logo
search
Nemile scene
U Brčkom napadnut autobus sa igračima KMF Radnik, stižu osude iz RS-a
Grupa huligana napala je sinoć u Brčkom autobus sa igračima juniora KMF Radnik iz Bijeljine, koji su igrali utakmicu četvrtfinala Kupa Republike Srpske protiv KMF Brčko zdravlje.
02.03.2023. u 12:20
get url
text

Ministarstvo porodice, omladine i sporta entiteta RS osudili su napad na igrače KMF Radnik iz Bijeljine.

- Huliganima nije mjesto na sportskim terenima i vrijeme je da nadležni shvate ozbiljnost situacije i što prije otkriju i kazne počinioce ovog djela. Ovo nije prvi put da ekipe iz Republike Srpske budu napadnute na sportskom terenu u BiH, ali je izuzetno važno da nadležni pravovremeno reaguju kako bi bile izbjegnute ozbiljnije posljedice.

Žalosno je da su na ovakvo ponašanje spremni mladići od 17 do 20 godina, koji bi trebalo da uživaju u sportu, budu uzor djeci na sportskim tribinama, a ne da divljaštvo unose na sportski teren gdje mu nema mjesta.

Sportisti iz Republike Srpske, kao i svi građani, moraju biti sigurni u svakom dijelu BiH i državne institucije su dužne da im to i osiguraju - navode iz Ministarstva porodice, omladine i sporta entiteta RS.

Oglasio se i FSRS.

- Fudbalski savez RS najoštrije osuđuje šovinistički ispad grupe huligana u Brčkom, koja je prekinula utakmicu juniorskog futsal Kupa RS između ekipa KMF Brčko Zdravlje i KMF Radnik, te nakon nje kamenovala autobus gostiju iz Bijeljine.

Prava je sreća u ovom nemilom događaju da nije bilo povrijeđenih aktera utakmice i da su izbjegnute teže posljedice do kojih je moglo da dođe.

FSRS, kao organizator pomenute utakmice, traži od nadležnih institucija Brčko distrikta da u što kraćem vremenu identifikuje napadače i procesuira ih u skladu sa važećim zakonima, u cilju zaštite sportista i sporta, ali i svih građana Brčko distrikta, RS i BiH.

U nadi da će ovaj nemili događaj u Brčkom biti rasvijetljen, FSRS, u skladu sa svojim resursima, nudi pomoć svim institucijama u suzbijanju netolerancije i mržnje kojima nije mjesto u sportu - navodi se, između ostalog, u saopćenju FSRS.

Iz KMF Radnik Bijeljina također su osudili napad na njihove juniore, a na svojoj Facebook stranici objavili su kratki video na kojem se vidi kako huligani gađaju autobus sa igračima tima iz Bijeljine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.