open-navfaktor-logo
search
Vraća se Kolašinac
U Dublinu prvo evropsko finale: Bayer Leverkusen ili Atalanta?
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 07:58
get url
text
Apotekari ove sezone ne znaju za poraz
Apotekari ove sezone ne znaju za poraz
Večeras je na rasporedu prvo veliko finale evropskih klupskih takmičenja, a na stadionu Aviva u Dublinu za pehar Evropske lige borit će se Atalanta i Bayer Leverkusen.
Timu iz Bergama ovo je prvo evropsko finale pa bi njihov trijumf ispisao stranice klupske historije. Ako ne računamo njihove naslove u Serie B i Serie C, jedini trofej koji je osvojila Atalanta je onaj Kupa Italije davne 1963. godine. Prije sedmicu Atalanta je mogla i do drugog pehara u Kupu, ali je poražena u finalu od Juventusa.
Ekipa našeg Seada Kolašinca koji se oporavio od povrede i koji konkuriše za finale osigurala je Ligu prvaka za narednu sezonu tako da večerašnje finale mogu igrati nešto rasterećenije.
S druge strane, Bayer je osvajao ovo takmičenje kada se ono igralo pod imenom Kup UEFA (1987/88). Nijemci imaju još jedno evropsko finale - ono u Ligi prvaka u sezoni 2001/02. kada ih je savladao Real Madrid.
Apotekari su ove sezone jednostavno nepobjedivi, imaju niz bez poraza od 51 utakmicu u svim takmičenjima, što je evropski rekord. Leverkusen je već osvojio titulu u Bundeligi, a osim ovog finala u subotu će igrati i finale Kupa Njemačke, tako da ih samo dvije pobjede dijele od trostruke krune.
Utakmica u Dublinu počinje u 21 sat. UEFA je ovo finale povjerila rumunskom arbitru Istvanu Kovacsu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.