open-navfaktor-logo
search
Historijski dan
U nedjelju prvi put upotreba VAR tehnologije u hrvatskom fudbalu
Voditelj projekta uvođenja VAR tehnologije u Hrvatsku Ante Kulušić najavio je kako će se VAR tehnologija premijerno primijeniti na prvenstvenoj utakmici između juniorskih ekipa Rudeša i Hajduka
20.09.2019. u 18:02
get url
text

Nakon višemjesečne edukacije sudija, VAR tehnologija po prvi će put biti u upotrebi u hrvatskom fudbalu u nedjelju, 22. septembra 2019. godine, saopćili su danas iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

- Hrvatski nogometni savez najavio je krajem 2018. godine kako će se krenuti s edukacijom pomoćnih video sudija te pripremom za uvođenje VAR tehnologije u hrvatski nogomet. Nakon iscrpne edukacije sudaca, VAR tehnologija napokon je spremna za premijerno korištenje na službenoj utakmici. Dopredsjednik HNS-a, predsjednik Komisije nogometnih sudija te voditelj projekta uvođenja VAR tehnologije u Hrvatsku Ante Kulušić najavio je kako će se VAR tehnologija premijerno primijeniti na prvenstvenoj utakmici između juniorskih timova Rudeša i Hajduka. Utakmica će biti odigrana 22. septembra na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, s početkom u 11 sati - saopćili su iz HNS-a, te kako prenosi Anadolu Agency (AA) naglasili:

- Ovom utakmicom Hrvatska će otvoriti završnu fazu edukacije sudija za uvođenje VAR tehnologije, prema rasporedu kojeg propisuju FIFA i IFAB. Sudije su s edukacijom za VAR tehnologiju započeli u januaru 2019. godine te je planirano kako će do kraja jesenskog dijela tekuće sezone svi sudije koji su došli do završne faze edukacije ispuniti zadane uvjete, kako bi s proljetnim dijelom sezone mogli započeti s korištenjem VAR tehnologije na utakmicama Hrvatski Telekom Prve lige.

Na utakmici između juniora Rudeša i Hajduka sudit će Ivan Bebek, a asistirat će mu Ivica Modrić i Igor Križarić, te četvrti arbitar Fran Jović. Ulogu pomoćnog video sudije (VAR) obavljat će Goran Gabrilo, a njegov pomoćnik (AVAR) bit će Miro Grgić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.