open-navfaktor-logo
search
Bitka za EURO
UEFA napravila haos: Irci žele baraž, a prvi preduslov je da izgube od Nizozemske!
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo ulaze u završnicu. Većini reprezentacija do kraja su ostala još dva kola, a pojedini timovi već su osigurali plasman na EURO 2024.
17.10.2023. u 12:54
get url
text

Zmajevi su ositali bez šanse da se direktno plasiraju, ali im ostaje prilika da se u martu kroz baraž domognu završnice najboljih ekipa Starog kontinenta.

A baraž je donio mnogo pometnje, ali i kontroverzi. Svakako jedna od njih vezana je za Irsku. Uprkos činjenici da imaju samo šest bodova (dvije pobjede protiv Gibraltara) mogu se domoći Njemačke - kroz baraž i Ligu nacija.

Kako pišu britanski mediji, Irska želi plasman u baraž, a prvi preduslov za to je da izgubi od Nizozemske u meču posljednjeg kola kvalifikacija. Nizozemci i Grci imaju po 12 bodova, bore se za drugo mjesto u grupi B i direktan plasman na EP. Ircima odgovara da to budu Nizozemci.

Naime, Grci već imaju osiguran baraž osvajanjem svoje grupe u Ligi nacija, a Nizozemci su bolje plasirani od Irske na rang-listi Lige nacija pa im odgovara da Lale osvoje drugo mjesto u grupi. Da bi Irska bila u play-offu, ispred nje ne smije biti više od sedam timova koji su bolje rangirani od nje na rang-listi Lige nacija, a koji se nisu automatski kvalifikovali. Irci bi na kraju baraž mogli igrati i protiv Zmajeva...

Ako se poklopi nekoliko stvari može se dogoditi da iz ove grupe četiri tima zaigraju na Evropskom prvenstvo - Francuska, Nizozemska, Irska i Grčka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.