open-navfaktor-logo
search
Evropske kvalifikacije
UEFA odredila sudije bh. klubovima, u Ligi prvaka debituje Antoni Bandić, sa njim putuje i Mateo Musa
AUTOR: S.Š.
28.06.2024. u 15:10
get url
text
Manje od dvije sedmice ostalo je do prvih utakmica bh. klubova u Evropi.
Prvi će na teren Velež i Borac koji će 10. jula igrati utakmice prvog kola kvalifikacija Konferencijske lige i Lige prvaka.
Borac će u utorak (10. juli od 21 sat) igrati susret prvog pretkola Lige prvaka, a rival će mu biti Egnatia, šampion Albanije. UEFA je u Banju Luku poslala arbitre iz Poljske. Glavni je Daniel Stefanski, kojem će asistirati Dawid Golis i Michal Obukowicz. Četvrti sudija je Wojciech Myc.
U Albaniji (1. jula, 21 sat) će pravdu dijeliti Italijani. Andrea Colombo je glavni, Stefano Alassio i Davide Moro pomoćnici, a Ermanno Feliciani četvrti.
Mostarci će od 20 sati na Grbavici ugostiti ekipu Inter Escaldes (Andora). Glavni sudija bit će Jacob Karlsen, a pomoćnici Jesper Dahl i Martin Markus. Za četvrtog arbitra na Grbavici delegiran je Mads Kristoffersen (svi iz Danske). Revanš (18. jula - 18 sati) sudit će arbitri iz San Marina. Glavni je Michele Beltrano, a pomoćnici Gian Marco Ercolani i Ernesto Cristiano.
Sarajevo će novu sezonu otvoriti gostovanjem u Kazahstanu, gdje će odmjeriti snage sa ekipom Aktobe. Meč se igra 11. jula od 17 sati, a utakmicu će suditi arbitri iz Luksemburga.
Glavni je Ivo Manuel Torres da Rocha Fernandes, a uz aut-linije će biti Rafael Coelho Morim i Kevin Stammet. Četvrti sudija je Antonio Manuel Martins Ferreira.
U revanšu na Koševu (18. jula od 21 sat) pravdu će dijeliti Zorbay Kucuk sa pomoćnicima Ibrahim Caglar Uyarcan i Furkan Urun. Četvrti sudija je Cihan Aydin.
Osim bh. klubova debi u novoj sezoni imat će i naši arbitri sa FIFA značkom. Utakmicu Virtus A.C. 1964 (San Marino) - FC FCSB (Rumunija), koja se igra 9. jula od 21 sat, sudit će Antoni Bandić iz Gruda. Njemu će asistirati Amer Macić (Mostar) i Damir Lazić (Brčko). Sa njima će u San Marino putovati i Mateo Musa (Čitluk), kojeg pamtimo po mnogo kontroverznih odluka kada su Premijer liga i Kup BiH u pitanju.
Bandiću će ovo biti debitantski nastup u Ligi evropskih prvaka.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.