open-navfaktor-logo
search
Sudi play-off
UEFA vjeruje Irfanu Peljti, u FSBiH se trude "zagorčati mu život"
Ljudi će ti oprostiti sve osim uspjeha. Tako kaže stara mudra izreka, a koja se može primjeniti i za čelnike Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.
13.08.2021. u 20:28
get url
text

Potvrđuje to i primjer Irfana Peljte, našeg najboljeg sudije, koji je u nemilosti "sudijskih autoriteta" otkako je imenovan novi Komitet za sudije i suđenje, a u kojem je i Elmir Pilav, čovjek sa najviše funkcija u krovnoj kući bh. fudbala.

VEZANI TEKST - "Nagrada" od FSBiH: Gigović delegiran za evropski meč

Peljto ima apsolutno povjerenje Evropske fudbalske federacije (UEFA), dok se iz FSBiH maksimalno trude da mu "zagorčaju život", tako što mu konstatno mijenjaju saradnike, odnosno uigrani tim s kojim sudi evropske utakmice već nekoliko godina.

Sarajevski arbitar sada je delegiran za glavnog sudiju play-offa Konferencijske lige u kojem će 19. augusta od 19 sati snage odmjeriti Hapoel Beer Sheva (Izrael) i Anorthosis (Kipar). No, jedna "mala sitnica bode oči", a to su imena Peljtinih pomoćnika.

Naime, UEFA delegira glavnog sudiju, a nacionalni Savez pomoćnike i četvrtog sudiju.

Sada je naš Savez umjesto Senada Ibrišimbegovića i Davora Belje, dugogodišnjih Peljtinih asistenata (u ekipi su četiri godine), za meč u Izraelu delegirao Damira Lazića (Brčko) i Gorana Dujaka (Odžak), dok je četvrti sudija Admir Šehović.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Kontrolor iz Trebinja "oborio" najboljeg bh. sudiju Irfana Peljtu

Podsjetimo, Peljto je sudio i meč trećeg kola kvalifikacija Konferencijske lige između Dinamo Batumija (Gruzija) i Sivaspora (Turska), a tada su "stručnjaci" iz FSBiH kao četvrtog sudiju poslali Miloša Gigovića, kontroverznog arbitara, koji je bezbroj puta napravio cirkus u Premijer ligi BiH.

Srećom, Gigović nije pokvario dojam, a sudijska trojka Peljto - Ibrišimbegović - Beljo, dobila je odlične ocjene.

Očito se pojedinci u FSBiH trude da odmognu Peljti, ali im to za sada ne polazi za rukom, a uprkos "podmetanju" sarajevskog arbitra uskoro ćemo gledati i na utakmicama grupne faze UEFA-inih takmičenja (Liga prvaka, Evropska liga i Konferencijska liga).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.