open-navfaktor-logo
search
Sačinjen plan
Upozorenje iz MUP-a ZDK pred utakmicu BiH - Crna Gora: Kome će biti zabranjen ulazak na stadion?
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona formirala je štab čiji je osnovni zadatak planiranje i realizacija mjera na osiguranju utakmice UEFA Liga nacija između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja će se odigrati večeras s početkom u 20.45 sati, na stadionu Bilino polje u Zenici.
23.09.2022. u 10:18
get url
text

- Sačinjen je plan osiguranja, na osnovu kojeg će policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK, uz angažovanje i pomoć pripadnika drugih policijskih agencija, preduzeti sve potrebne mjere kako bi se utakmica održala u sigurnim uvjetima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju - saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Iz policije upozoravaju kako će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje.

- U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

- Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:

bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,

pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i

alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Kako bi se izbjegle gužve na ulazima u stadion, iz MUP-a ZDK pozvali su navijače da ranije planiraju dolazak na utakmicu.

Osobama koje se budu ponašale nasilnički, kao i osobama pod utjecajem alkohola ili narkotičkih sredstava, bit će zabranjen ulazak na stadion.

S obzirom na to da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, policija je pozvala građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa režimom saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.

- Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od policijskih službenika kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim sigurnosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu - saopćeno je iz MUP-a ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.