open-navfaktor-logo
search
Kalkulacije
Urnebesni rasplet: Šta se mora dogoditi da se Zmajevi u ponedjeljak plasiraju na EURO?
Za proboj na drugo mjesto, koje trenutno drži Finska, potrebna nam je pomoć Lihtenštajna i Grčke
15.11.2019. u 11:41
get url
text

Kalkulacija nikada dosta. Godinama slušamo priče selektora u svim reprezentativnim selekcijama naše zemlje kako je u igri "toliko i toliko" bodova, te da još nije sve izgubljeno.

Izuzetak nisu ni aktuelne fudbalske kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

U urnebesnom raspletu, koji se, istina samo teoretski, može dogoditi u posljednja dva kola, fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla bi se i direktno plasirati na EURO. Kako?

U startu, jasno je da ništa ne držimo u svojim rukama. Za proboj na drugo mjesto, koje trenutno drži Finska, potrebna nam je pomoć Lihtenštajna i Grčke. Pod uvjetom da večeras savladamo Italiju, te da u ponedjeljak osvojimo tri boda na gostovanju kod Lihtenštajna, do druge pozicije na tabeli možemo samo ako kiksaju Finci.

Dvije su opcije "u igri", a u obje je jasno da moramo osvojiti šest bodova protiv Italije i Lihtenštajna (remi ili poraz automatski bi nas ostavili i bez teoretskih šansi).

Prva, da Finska izgubi oba meča (Lihtenštajn kod kuće i Grčka u gostima), a da istovremeno BiH savladala Italiju i Lihtenštajn.

U drugoj opciji, uz dvije pobjede BiH, odgovara nam i da Finska večeras remizira sa Lihtenštajnom, a da izgubi od Grčke. Jedan od ova dva raspleta vodi nas na EURO, ali, realno gledajući, male su šanse da će se to i dogoditi.

Mnogo je izvjesnije da ćemo u martu 2020. godine igrati play-off Lige nacija ("baraž"), a prema trenutnom stanju u Ligi B mogući rivali su nam Vels, Slovačka i Sjeverna Irska.

Rezultati by SofaScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.