open-navfaktor-logo
search
Nakaradne odluke
Usvojena ostavka Zorana Rebca: Ko će u FSBiH preuzeti brigu o sudijama, vraća se Miloš Gigović
Izbor selektora fudbalske A reprezentacije BiH, odnosno ustoličenje Ivayla Peteva kao nasljednika Duška Bajevića, nije spriječila "mozgove" iz Izvršnog odbora da usvoje ostavku Zorana Rebca, predsjednika Komiteta za sudije i suđenje u FSBiH.
11.02.2021. u 20:06
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je Zoran Rebac napisao u ostavci: Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka

Prvi čovjek sudijske organizacije, kao što smo i pisali, podnio je ostavku, a kao glavni razlog naveo je promjene u Komitetu, odnosno dolazak Ognjena Valjića, koji obavlja funakciju generalnog sekretara FSRS i desna je ruka Vice Zeljkovića, predsjednika FSRS.

Iako još nije dobio zvaničnu i pismenu odluku o tome, pojedini članovi IO potvrdili su mu da je ostavka usvojena i da ubuduće neće biti dio Komiteta.
To znači da će brigu o sudijama, uoči starta proljetnog dijela sezone "preuzeti" preostalih pet članova, a to su: Ibrahim Hasanbegović, Dragan Banjac, Muamer Bureković, Miro Hrkač i Ognjen Valjić.

Još se ne zna kada će Izvršni odbor FSBiH imenovati zamjenu za prvog čovjeka sudijske organizacije, ali glavnokomandujući u bh. kući fudbala ne mare zbog toga, jer je najvažnije da više neće biti Rebca, koji je ukazao na probleme.

A jedan od problema će se u proljetnom dijelu sezone vratiti na premijerligaške terene. Njegovo ime je Miloš Gigović, a svim ljubiteljima fudbala poznat je zbog suđenja na utakmici 10. kola između Borca i Veleža.

VEZANI TEKST - FSBiH u ćorsokaku: Prekidaju se Premijer liga i Kup BiH u fudbalu?

- Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka. Došlo je do polarizacije snaga u Komitetu - napisao je Rebac, između ostalog u ostavci, te podsjetio na "blokadu" koja je proistekla iz analize suđenja Miloša Gigovića o čijim greškama sa utakmice Borac - Velež se raspravljalo na tri sjednice, a odluka je, tvrdi, morala biti donesena, "jer je zbog nedelegiranja sudija prijetila opasnost od otkazivanja odigravanja kompletnog kola PLBiH" (o čemu je Faktor pisao):

- Tada sam prvi put dižući ruku za tu odluku (ocjena 7.5 sudiji Gigoviću), svjesno prekršio Pravilnik i Uputstva. Donio sam i odluku da dam ostavku, jer sam smatrao da više nemam kredibilitet, da donošenje bilo koje odluke obrazlažem Pravilnikom i Uputstvima - napisao je Rebac.

Gigović je na kraju suspendovan do kraja polusezone, a sada će se vratiti na teren.

Treba napomenuti da je krnji Komitet za sudije i suđenje FSBiH za 20. i 21. februar zakazao seminare sudija sa B i A liste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.