open-navfaktor-logo
search
Bura u UFSIKS
Vanredna Skupština zakazana za 22. januar, Sead Kulović se "predomislio", oglasilo se i Udruženje
Vanredna Skupština Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo (UFSIKS) zakazana je za 22. januar 2024. godine u u 18 sati u prostorijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.
15.01.2024. u 21:25
get url
text

VEZANI TEKST - Burno u UFSIKS: Sudije traže smjenu Elmira Pilava, on ih isključuje iz Udruženja

Pozive za Vanrednu Skupštinu (11. januar) potpisao je Sead Kulović, predsjednik Skupštine, a Vanredna Skupština zakazana na zahtjev više od dvije trećine delegata, čime je ispoštovan Član 10. Statuta UFSIKS .

Za ovu Skupštinu predložen je sljedeći dnevni red, sa jednom tačkom:

- Analiza rada i funkcionisanja UFSIKS u prethodnom periodu, te funkcionisanje izabranih organa UFSIKS i donošenje odgovarajućih odluka.

U pozivu se navodi da Skupštini treba da prisustvuju sljedeći delegati: Sead Kulović, Edin Imamović, Adis Mulahasanović, Mirza Tičić, Edis Šesto, Moamer Čaušević, Benjamin Deljković, Irfan Peljto, Admir Musić, Đenan Milić, Amir Kadić, Bilal Bogilović, Eldar Perla, Ermin Hadžović, Ermin Fazlagić, Amir Omerbašić i Merima Čelik.

No, četiri dana kasnije Kulović, predsjednik Skupštine, se "predomislio", promijenio je mišljenje, te je potpisao obavijest u kojoj piše:

- Obavještavamo sve delegate Skupštine UFSIKS da eventualne aktivnosti oko održavanja Vanredne Skupštine nisu sprovodive prvenstveno iz razloga mog odustanka u datim okolnostima. Naime, saziv Vanredne Skupštine traži određena grupa delegatam, a da pri tome iskazani zahtjev ne sadrži uporišta u odredbama Statuta UFSIKS. Nadalje, između grupe delegata nije ostvarena valjana komunikacija sa sekretarom UFSIKS, niti je, pod permus, korišten zvanični pečat UFSIKS.

Posebno ističem činjenicu da je odlukom Upravnog odbora isključeno pet članova-skupštinskih delegata, te je u tom pravcu potrebno izdejstvovati 11 drugih važećih potpisa, kako bi se zakazala Vanredna Skupština i imala karakter zakonitosti - piše u obavijesti koju je potpisao Kulović.

Kulović, Pilav i njihovi saradnici ovim su samo priznali da je Vanredna Skupština legalno zakazana za 22. januar, te da je i Kulović 7. januara potpisao zahtjev za njeno održavanje (redakcija Faktora u posjedu je dokument sa potpisima 13 delegata, među kojima je i onaj Kulovićev).

A danas se na svojoj zvaničnoj stranici oglasilo i Udruženje fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Poštovani članovi i prijatelji Udruženja. Želimo vas obavijestiti da je na nedavnoj sjednici Upravnog odbora jednoglasno donesena odluka o isključenju pet članova iz UFSIKS-a zbog kršenja Kodeksa o ponašanju članova. Ova odluka će ostati na snazi do završetka istrage i postupka koji se vodi protiv članova za koje postoje konkretni dokazi i naznake da su prekršili više odredbi Kodeksa o ponašanju.

Želimo apelirati na sve preostale članove Udruženja da prijave moguće pritiske, prijetnje ili lažiranje potpisa od strane drugih članova. Ove prijave mogu biti podnesene anonimno, a članovi trebaju slobodno komunicirati s Udruženjem i odgovornim osobama koje su legitimno izabrane u slučaju problema, prijetnji, pritisaka ili pokušaja korupcije.

VEZANI TEKST - Zahtjev za Vanrednu Skupštinu: Sudije i instruktori KS traže smjenu Elmira Pilava

U proteklom periodu primijetili smo da se naše Udruženje koristi u političke svrhe od strane osoba koje nisu članovi, već su privrednici, privatnici ili političari. Želimo istaknuti da se UFSIKS jasno distancira od bilo kakvih radnji koje čine osobe koje nisu članovi Udruženja. UFSIKS je politički neovisan i nikada nije sudjelovao u nečasnim radnjama, posebno u izbornoj godini, unutar organizacija kao što su UFSIKS, FSBiH, FSFBiH i FSKS.

Pozivamo FSBiH, FSFBiH i FSKS da stanu u zaštitu Udruženja koje godinama promovira demokraciju, slobodu izbora i biranja. Također, izražavamo zabrinutost zbog opstrukcija koje su se pojavljivale u proteklih deset godina od strane istih osoba koje nisu članovi udruženja, već predstavljaju ozbiljne neprijatelje.

Uskoro ćemo objaviti datum sljedeće redovne skupštine, koja će biti otvorenog tipa. Pozivamo sve članove, predstavnike medija i ostale saveze da prisustvuju kako bismo pružili kompletno izvješće o radu proteklih godina i jasno informirali sve članove, sprječavajući ih da budu dovedeni u zabludu od strane gore spomenutih osoba - piše u saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici Udruženja.

Zanimljivo iz UFSIKS nisu objavili imena isključenih članova, niti konkretne razloge zašto su isključeni iz članstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.