open-navfaktor-logo
search
Zlatna lopta
Večeras dodjela Zlatne lopte: Messi, Lewandowski ili Benzema?
Ceremonija dodjele Zlatne lopte održava se večeras u organizaciji France Footballa.
29.11.2021. u 09:59
get url
text

France Football tradicionalno pred kraj godine bira najboljeg igrača svijeta, a nova Zlatna lopta bit će uručena večeras na ceremoniji koja se održava u Parizu. Podsjetimo, nagradu daje 180 novinara koji biraju između 30 kandidata. 

Nakon toga pedeset novinara specijalista bira najboljeg igrača tako da najbojoj petorici daju bodove - šest, četiri, tri, dva ili jedan bod. 

Prethodne godine Zlatna lopta nije uručena zbog pandemije koronavirusa, a mnogi smatraju da je to bila velika nepravda prema Robertu Lewandowskom koji je imao fantastičnu godinu i tada je zaslužio ovu nagradu.

Posljednji dobitnik ove nagrade bio je Lionel Messi koji ju je osvojio 2019. godine što je za njega bila rekordna šesta Zlatna lopta u karijeri.

Mnogi s nestrpljenjem očekuju početak ceremonije, a smatra se da su upravo Messi, Lewandowski i Karim Benzema glavni favoriti za osvajanje ove prestižne nagrade.

Međutim, očekuje se da će se glavna borba voditi između Messija i Lewandowskog, a pojedini francuski mediji jutros su već objavili da će Messi večeras sedmi put osvojiti Zlatnu loptu. Messi je sa Argentinom osvojio Copa Americu te bi mu to trebalo uveliko pomoći u osvajanju nagrade.

Također, ista će se nagrada dodijeliti i za najbolju igračicu svijeta, a tu je glavna favoritkinja Alexia Putellas (27) iz Barcelone.

Veliki favorit za najboljeg mladog fudbalera je Pedri (19) iz Barcelone. 

Dodjela Zlatne lopte održava se večeras sa početkom od 20:30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.