open-navfaktor-logo
search
Posao u SAD-u
Vedad Ibišević odbio Herthu, ide "preko bare"
Vedad Ibišević, proslavljeni napadač fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, odbio je Herthinu ponudu da radi s vrhunskim talentima i bude takozvani tranzicijski trener između omladinskog i seniorskog pogona.
23.11.2023. u 11:04
get url
text

Iako su dvije stane bile blizu dogovora, potpisa nije bilo.

Ibišević će, piše Kicker, otići "preko bare" i dobiti posao u New York Red Bullsima. Bivši bh. reprezentativac asistirat će Sandru Schwarzu koji će obavljati posao glavnog trenera, piše isti izvor.

Ibišević je već bio Schwarzov pomoćnik u Herthi.

Napadač koji je postigao 127 pogodaka u 344 bundesligaška nastupa tako se vraća u SAD. Kao 15-godišnjak, od 2001. godine živio je u St. Louisu. Igrao je popularni Vedo fudbal na koledžu, 2004. godine vratio se u Evropu, tačnije u moćni PSG gdje se izborio za ugovor. Parižani su ga početkom 2005. posudili Dijonu, a u ljeto 2006. prešao je u Aachen koji je tada bio bundesligaš.

Za reprezentaciju BiH odigrao je 82 utakmice i postigao 28 golova. Neki, poput pogotka za pobjedu u Litvaniji koji je osigurao Zmajevima historijski plasman na Mundijal u Brazil, a potom i gol protiv Argentine na SP-u, vječno će se pamtiti. Fudbaler iz Vlasenice za nacionalni tim BiH debitovao je u selektorskom mandatu Fuada Muzurovića 2007. godine, u gostujućoj pobjedi nad Norveškom (2:1) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Oprostio se u maju 2018. na stadionu Bilino polje na prijateljskoj utakmici s Crnom Gorom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.