open-navfaktor-logo
search
Sve figure na sigurnom
Vico Zeljković najavio rezove i velike promjene, ali djeluje da je sve bila finta
Do naredne utakmice fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine u već propalim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ostale su tri sedmice, a od "rezova i velikih promjena" koje je poslije hladnog tuša na Islandu najavio prvi čovjek bh. fudbala Vico Zeljković, za sada nema ništa.
20.09.2023. u 20:59
get url
text

I dalje su sve bitne figure na svojim mjestima. Članovi Izvršnog odbora FSBiH zaštićeni su kao UNESCO-va baština, Zvjezdan Misimović još je direktor reprezentacije, a jedino se stidljivo govori o promjeni selektora Mehe Kodre. A to je najlakše i najbezbolnije. Po čelnike FSBiH, naravno.

Iako je Kodro ugovorom sa krovnom kućom bh. fudbala vezan do kraja kvalifikacije i još je uposlenik Saveza, Vico Zeljković je izjavio da bi se mogao sastati s Vahidom Halilhodžićem, trenerom koji je bez posla nakon otkaza u reprezentaciji Maroka. Vaha, podsjetimo, otkaz u Maroku nije dobio zbog slabih rezultata, nego zbog neslaganja s ljudima iz tamošnje krovne fudbalske organizacije, a ona su rezultat Halilhodžićeve istrajnosti da na Svjetsko prvenstvo ne vodi neke najveće marokanske zvijezde. Na kraju na Mundijal u Katar nije otišao Halilhodžić, a Marokanci su stigli do historijskog uspjeha i četvrte pozicije na svijetu.

Halilhodžić je ljudima iz FSBiH preko nekih medija ponudio kafu u Dubrovniku, ali nigdje nije jasno rekao da želi biti selektor, već da je spreman pružiti savjetodavne usluge. Ne bi, naravno, ni bilo korektno da Halilhodžić u ovom momentu priča o mogućoj selektorskoj poziciji, s obzirom na to da Kodro (još) nije dobio otkaz.

- Ja sam ranije pomagao i nastavit ću. Za nešto konkretnije, onog momenta kad vidim da reprezentacija organizuje utakmicu u Banjoj Luci i Pod Bijelim brijegom u Mostaru, to je za mene nezamislivo, onda će možda jednog dana doći do saradnje - istaknuo je Halilhodžić svoje uvjete još prošle godine u razgovoru za Novu BH.

Koliko je realno da Zmajevi istrče na teren u Banjoj Luci i Mostaru, toliko je, očito, u ovom momentu realno i da Vaha postane selektor.

Reprezentaciju BiH u nastavku kvalifikacija čeka gostujući meč protiv Lihtenštajna (13. oktobar) i domaći duel s Portugalom (16. oktobar).

Pred naredno okupljanje nejasan je i status Anela Ahmedhodžića koji je zbog navodne povrede propustio utakmice s Lihtenštajnom i Islandom, zbog čega je protiv defanzivca Sheffield Uniteda 6. septembra na zahtjev selektora Kodre i direktora Misimovića pokrenut postupak suspenzije.

Odluku o eventualnim sankcijama za Ahmedhodžića zbog kršenja Pravilnika o reprezentacijama donijet će Disciplinska komisija FSBiH na čijem čelu je Nermin Kljajić. Faktor je pokušao stupiti u kontakt s Kljajićem, ali do zaključenja ovog teksta on nije odgovorio na naš upit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.