open-navfaktor-logo
search
Ima li izlaza?
Vico Zeljković opet obmanuo javnost, dani prolaze, a još nemamo selektora Zmajeva
Do starta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine ostalo je još 66 dana, a fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine još nema selektora.
17.01.2021. u 07:49
get url
text

I nije to neka tragedija, jer recimo bez selektora je i Srbija. Mnogo veća tragedija je to što se za nasljednika Duška Bajevića pokušava progurati Ivaylo Petev, bugarski stručnjak, koji nema podršku javnosti u našoj zemlji.

VEZANI TEKST - Opasna "igra": Da li i čime Vico Zeljković ucjenjuje Bošnjake u Izvršnom odboru FSBiH?

Ipak, to ne smeta Vici Zeljkoviću, predsjedniku FSRS, koji je isključiv u namjerama da Bugarin, koji je prijedlog Zvjezdana Mismovića, dobije dovoljan broj glasova od članova Izvršnog odbora FSBiH.

U pat poziciju smo došli na posljednjoj sjednici fudbalske vlade, koja je održana 4. januara. Bošnjaci, odnosno pet članova IO iz kantonalnih saveza (sjednici nije prisustvovao Elvedin Begić) odlučili su "da ulože veto" na Petov izbor. To je izazvalo revolt kod Zeljkovića, pa je neargumentovano za krah optužio predsjednika Begića, kazavši kako je "prisilio" Bošnjake da ne podrže Peteva.

Da je Zeljković tada obmanuo javnost potvrdio je Irfan Durić, predsjednik NS Federacije BiH, koji je kazao kako nije bilo nikakvog telefonskog sastanka, niti pritiska od Begića. A to nije jedina Zeljkovićeva obmana od 4. januara. Tada je, ničim izazvan, nastavak sjednice najavio za narednu sedmicu, a od tada, do danas, prošlo je 13 dana.

Podsjetimo, na pitanje zašto IO nije glasao o selektoru, Zeljković je tada odgovorio:

- Zato što smo željeli da informišemo javnost o ponašanju predsjednika Begića i da u narednoj sedmici završimo posao - nejasno je rekao Zeljković, a na naš upit da li je naredne sedmice nastavak sjednice, odgovorio je:

- Jeste. U nastavku sjednice želimo da završimo posao, jer imali smo opstrukcije aktuelnog predsjednika. Zbog toga danas nismo željeli da stavimo na glasanje, jer ne želimo da se iko krije iza bilo koga - rekao je Zeljković 4. januara, što možete pogledati u posljednjoj minuti priloženog videa.

Ispostavilo se da je Zeljković obmanuo javnost pričom o Begićevom pritisku na Bošnjake, kao i najavom nastavka sjednice.

VEZANI TEKST - Irfan Durić: Moj prijedlog je Sergej Barbarez, Elvedin Begić nije vršio pritisak na mene i Bošnjake

Nastavka sjednice još nije bilo, a Izvršni FSBiH će se ponovo sastati 21. januara u 15 sati.

I, prema trenutnom stanju, male su šanse da u četvrtak bude poznato ko će naslijediti Bajevića.

Petev nema podršku Bošnjaka, a FSRS neće podržati Sergeja Barbareza, koji je prijedlog Emira Spahića.

Stoga, najrealnije je da će se morati tražiti treće ime, odnosno kompromisno rješenje.

Vjerujemo, neko ko će, za razliku od bugarskog stručnjaka, imati kvalifikacije da dobije podršku svih 15 članova Izvršnog odbora FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.