open-navfaktor-logo
search
Tragedija u Atini
Više od 90 hrvatskih fudbalskih navijača u Grčkoj ponovo na sudu zbog smrtonosnog nasilja
Ukupno 94 uhapšena hrvatska fudbalska navijača ponovo su se pojavila na sudu u petak, 11. augusta, zbog njihove navodne umiješanosti u smrtonosno nasilje navijača u Grčkoj, javlja Anadolu.
11.08.2023. u 13:39
get url
text

{$galerijaFotografija}

Grčka je od utorka u šoku nakon što je 29-godišnji grčki fudbalski navijač poginuo u sukobima tokom noći između suparničkih navijača AEK-a iz Atine i hrvatskog Dinama uoči utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka u Atini.

Navijač je, kako je rečeno u policijskom izvještaju, izboden nožem ispred AEK-ovog fudbalskog stadiona u sjevernom atinskom predgrađu Nea Philadelphia.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) odgodila je kvalifikacionu utakmicu između AEK-a i Dinama Zagreb.

U međuvremenu, grčka policija saopćila je da je ukupno 17 hrvatskih državljana privedeno na tri različite lokacije širom zemlje zbog njihove navodne umiješanosti u sukobe s navijačima AEK-a tokom kojih je došlo do smrtonosnog uboda nožem.

Također, od 98 ljudi koji su uhapšeni tokom sukoba kasno u ponedjeljak, četiri Grka koji su povrijeđeni, pušteni su ranije u utorak.

Sokratis Famellos, predsjedavajući parlamentarne grupe glavne opozicione stranke SIRIZA-Progresivna alijansa, rekao je da je ubistvo "još jedan incident u kojem Vlada, umjesto da pojača sigurnost, kreira nesigurnost".

Nikos Androulakis, lider stranke PASOK, nazvao je incident šokantnim.

- Tražimo hitne odgovore u vezi sa planiranjem mjera sigurnosti od Ministarstva za zaštitu građana i rukovodstva policije uoči fudbalske utakmice, kao i činjenicu da je, uprkos zabrani kretanja navijača od strane UEFA-e, konvoj stotina huligana ušao u državu, a da ih policija nije uočila i zaustavila - kazao je Androulakis.

AA-20230811-31896179-31896167-VISE_OD_90_HRVATSKIH_FUDBALSKIH_NAVIJACA_U_GRCKOJ_PONOVO_NA_SUDU_ZBOG_SMRTONOSNOG_NASILJA.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.