open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za Ligu prvaka
Visokorizični meč pripao AEK-u: Grci u 90. minuti zaledili Maksimir
Visokorizična utakmica trećeg kola kvalifikacija za Ligu prvaka između zagrebačkog Dinama i grčkog prvaka AEK-a okončana je pobjedom gostiju iz Atine.
15.08.2023. u 22:03
get url
text

AEK je na stadionu Maksimir u Zagrebu poslije preokreta slavio sa 2:1, ali putnik u play-off Lige prvaka bit će poznat tek nakon revanša zakazanog za 19. august.

Podsjetimo, prvi susret ovih timova prošle sedmice nije odigran nakon navijačkih incidenata u Atini u kojima je ubijen jedan grčki državljanin.

Zbog toga je duel ovih timova još više dobio na značaju, a Dinamo je pred svojim navijačima poveo u 39. minuti lijepim golom Bulata iz slobodnog udarca.

U drugom poluvremenu gosti dolaze do preokreta. Zuber je u 59. minuti izjednačio, a Galanopoulos u 90. minuti zaledio Maksimir i donio Grcima pobjedu.

Mladi bh. reprezentativac Petar Sučić igrao je za Dinamo od 72. minute.

U play-off kroz kvalifikacije su, za sada, prošli poljski Rakow, Maccabi Haifa (Izrael), Molde (Norveška), Galatasaray (Turska), Braga (Portugal).

Rakow je u dvomeču bio bolji od kiparsko Aris Limassola ukupnim rezultatom 3:1. Nakon 2:1 u Poljskoj, tim čiju mrežu čuva nekadašnji golman Sarajeva Vladan Kovačević na Kipru je slavio 1:0. Poljaci će odlučujuću bitku za plasman među 32 najbolja evropska tima voditi Kopenhagena. Danci su poslije penal-drame u Pragu izbacili Spartu.

Maccabi Haifa i u revanšu je bio bolji od Slovana, koji je u drugom kolu eliminriao mostarski Zrinjski. Izraelci su trijumfovali sa 3:1. Podsjetimo, Maccabi je u prvom dvoboju u Slovačkoj slavio sa 2:1. Prvak Izraela u play-offu će odmjeriti snage s Young Boysom.

Najveća ovosezonska senzacija u Ligi prvaka, Klaksvik s Farskih Otoka zaustavljen je u Norveškoj. Dalje je prošao Molde. Klaksvik je u Norveškoj branio 2:1 iz prve utakmice, ali je domaći tim u revanšu i to nakon produžetaka slavio sa 2:0 i prošao dalje, na megdan Galatasarayu.

Galatasaray je eliminirao slovenačku Olimpiju. Nakon pobjede rezultatom 3:0 u prvoj utakmici, turski tim je u večerašnjem revanšu u Istanbulu slavio sa 1:0. Mladi bh. reprezentativac Admir Bristrić igrao je za Olimpiju od 78. minute.

Portugalska Braga u revanšu je pregazila viceprvaka Srbije, ekipu TSC iz Bačke Topole. Portugalci su u Srbiji slavili sa 4:1, a četiri gola postigli su u intervalu od devete do 20. minute. Braga je u prvom meču slavila sa 3:0. Portugalci će u play-offu igrati s Marseilleom ili Panathinaikosom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.