open-navfaktor-logo
search
Bivši golman Sarajeva
Vladan Kovačević još mašta o Orlovima: Dat ću sve od sebe da obučem dres Srbije
AUTOR: Faktor
22.04.2024. u 18:18
get url
text
Vladan Kovačević, nekadašnji golman Sarajeva koji sada nastupa za poljski Rakow, još mašta o dres fudbalske reprezentacije Srbije.
Prošle godine je dobio poziv iz Fudbalskog saveza Srbije, na njega je računao tamošnji selektor Dragan Stojković Piksi, ali se Kovačević nije pojavio na okupljanju. Problem je administrativne prirode, ali to ne smeta golmanu rođenom u Banjoj Luci, koji je na gostovanju u podcastu Alesto, kazao da se i dalje nada nastupu za naše komšije.
- Mogu da kažem da to još nije zatvorena tema. S moje strane ću dati sve od sebe da jednog dana obučem dres Srbije. Da li će se ostvriti nije na meni. Sve što je u mojoj moći i moći ljudi koji rade oko mene, mislim da ćemo dati sve od sebe da jednog dana obučem dres Srbije. da li ću ga obući to će budućnost da pokaže - rekao je Kovačević.
Zašto Kovačević, koji je ranije nosio dres BiH, ne može braniti za Srbiju? Prema promjenama FIFA pravila, koje su izglasane u septembru 2020. godine, igrač ne može promijeniti fudbalsko državljansvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.
Kovačević je rođen 11. aprila 1998. godine, što znači da je 21. godinu napunio 11. aprila 2019. godine, a posljednji zvanični nastup za U-21 reprezentaciju BiH je upisao 13. oktobra 2020. godine u kvalifikacijskom susretu za Evropsko prvenstvo i gostujućem porazu od Njemačke (1-0).
U momentu posljednjeg nastupa za U-21 reprezentaciju BiH, Vladan Kovačević imao je 22 godine i 183 dana.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.