open-navfaktor-logo
search
Slučaj na sudu
Vladan Kovačević zbog Srbije tužio FIFA-u
Vladan Kovačeivć i Fudbalski savez Srbije nastavljaju borbu da bivši golman Sarajeva dobije pravo na dres Orlova.
29.03.2023. u 12:06
get url
text

Sport klub javlja da će konačnu riječ dati Sportski sud (CAS) u Lozani.

Golman poljskog Rakowa je tužio FIFA-u zbog odluke da mu ne dozvoli "sportsko državljanstvo" Srbije.

Pravni zastupnici Vladana Kovačevića su, piše Sport klub, utvrdili da je tokom prakse u posljednje nepune tri godine bilo izuzetaka od FIFA pravila. I na tome temelje zahtjev o dozvoli golmanu da obuče dres Srbije.

FIFA se u odluci da Kovačeviću zabrani promjenu sportskog državljanstva pozvala na sopstveno pravilo iz septembra 2020. godine:

- Igrač, koji je igrao za reprezentaciju druge države, nakon što je napunio 21 godinu ne smije promijeniti sportsko državljanstvo."

Čuvar mreže Rakowa, rođen 11. aprila 1998, branio je poslednji put za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 13. oktobra 2020, sa 22 godine i 182 dana. Praktično, izgubio je pravo da se nađe na spisku selektora Srbije, ali… Istraživanjem prakse u posljednje dvije i po godine, Kovačevićevi savjetnici i tim Fudbalskog saveza Srbije pronašli su izuzetke od pravila, na kojima insistiraju u tužbi pred Arbitražnim sudom za sport. Zato je i čitav slučaj dobio posebnu dramatiku.

U dopuni "spornog" člana FIFA pravilnika stoji i da pravilo ne važi za igrače, koji su do 12. godine života imali pasoš države, čije sportsko državljanstvo žele.

Odluka suda u Lozani bit će obavezujuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.