open-navfaktor-logo
search
Odbili Trumpa
Vlasnik Hoffenheima "završava" vakcinu protiv koronavirusa
Milijarder Dietmar Hopp, vlasnik Hoffenheima, mogao bi odigrati vodeću ulogu u borbi protiv koronavirusa.
16.03.2020. u 11:18
get url
text

Prvi čovjek njemačkog kluba čiji su dres nosili Vedad Ibišević i Sejad Salihović, a u kojem sada nastupa Ermin Bičakčić, završava s razvijanjem vakcine koje bi moglo ublažiti učinke virusa, prenosi Der Spiegel.

Hopp je većinski vlasnik firme CureVac, sa sjedištem u Tübingenu, koja već radi na lijeku za virus, a koji bi uskoro mogao ugledati svjetlo dana.

Hopp je drugi najveći dioničar fondacije "Bill and Melinda-Gates", koja zajedno s CureVacom razvija vakcine protiv svih vrsta zaraznih bolesti.

Između Njemačke i SAD-a se razvio spor oko vakcine za koronavirus na kojem radi njemačka firma, a za koju američki predsjednik Donald Trump želi otkupiti ekskluzivnu licencu za SAD, javio je u nedjelju dnevnik Welt am Sonntag.

- Trump svim silama pokušava osigurati vakcinu za SAD, ali samo za SAD. Želimo razviti vakcinu za cijeli svijet, a ne za pojedine zemlje - rekao je Christof Hettich, izvršni direktor i suosnivač glavnog ulagača Hopp BioTech Holding.

Upravo iz tog razloga, Hopp je indirektno optužio Trumpa za manjak solidarnosti, dok je Peter Altmaier, njemački ministar ekonomije rekao da se vakcina neće prodavati Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ako želimo da napravimo efikasnu vakcinu za koronavirus, ljudi moraju biti solidarni jedni sa drugima - rekao je Hopp.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.