open-navfaktor-logo
search
Ako bude prvak BiH
Za koga Borac mora navijati da bi bio nositelj u Ligi evropskih prvaka?
Ukoliko bi Zrinjski osvojio naslov prvaka BiH, bio bi u povlaštenom položaju prilikom žrijeba
AUTOR: S. Šišić
17.04.2024. u 22:14
get url
text
Banjalučani su prošle godine igrali protiv bečke Austrije
Banjalučani su prošle godine igrali protiv bečke Austrije
FOTO: FK Borac
Fudbaleri Borca ili Zrinjskog najozbiljniji su kandidati za šampionsku titulu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.
Sedam kola prije kraja, Banjalučani imaju sedam bodova prednosti u odnosu na Mostarce i gotovo je izvjesno da će se okititi šampionskom titulom. Samim time izborit će plasman u kvalifikacije za Ligu evropskih prvaka, koje se neće u mnogome razlikovati u odnosu na prošle sezone, bar kada je u pitanju naš predstavnik.
Prvak BiH će igrati od prvog pretkola, a kako sada stoje stvari, ima velike šanse da bude nositelj.
Zapravo, ukoliko bi Zrinjski osvojio naslov, bio bi u povlaštenom položaju prilikom žrijeba. Naime, Mostarci imaju koeficijent 9.500, a zagarantovano mjesto nositelja imaju svi klubovi koji imaju koeficijent veći od 8.500.
S druge strane, svi klubovi koji imaju koeficijent manji od 4.075 bit će nenositelji. Primjerice, ukoliko bi kojim čudom Velež osvojio titulu (teoretski je moguće) sa koeficijentom 3.500 ne bi bio u povlaštenom položaju.
Borac ima koeficijent 5.500, a osvoji li titulu, vrlo je blizu i statusa nositelja.
Trenutno je šest nacionalnih prvaka osiguralo status nositelja, a to su: Qarabag (Azerbejdžan - koeficijent 33.000), Slovan Bratislava (Slovačka - 30.500), HJK Helsinki (Finska - 11.500), Flora Tallinn (Estonija - 11.000), KI Klaksvik (Farski Otoci - 10.000), Shamrock Rovers (Irska - 9.500).
Među nositelje će vjerovatno upasti i Ferencvaroš (Mađarska), Ludogorets (Bugarska), te prvak Rumunije.
Ispred Borca su i prvaci Velsa (The New Saints - 8.500) i Latvije (RFS Riga - 8.000), koji još nisu potvrđeni da će biti povlašteni prolikom žrijeba, ali su ispred Borca u svakom slučaju.
Banjalučanima bi se morali poklopiti neki rezultati da "upadnu" među 15 ekipa sa najboljim koeficijentima, a da bi se domogli jednog od četiri preostala slobodna mjesta morat će pratiti prvenstva u Sloveniji, Armeniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu...
Između ostalih, Celje bi trebalo potvrditi naslov u Sloveniji (ima 12 bodova prednosti na pet kola prije kraja), Larne bi morao zadržati prednost ispred Linfileda u Sjevernoj Irskoj, Struga u Sjevernoj Makedoniji da ostane prva ispred Shkupija i Shkendije. Također, poželjno bi bilo da na Kosovu prvak bude Llapi, koji bi na tabeli trebao "preskočiti" ekipe Ballkanija i Drite, te da Noah u Armeniji sačuva prednost ispred Pyunika i Ararat-Armenie.
Banjalučani će navijati da Budućnost ili Sutjeska ne budu prvaci u Crnoj Gori, da Partizani u Albaniji ne nadoknade devet bodova zaostatka iza lidera Egnatia, da Differdange u Luksemburgu zadrži šest bodova prednosti ispred Dudelangea, a da u Moldaviji naslov osvoje Zimbru ili Milsami ispred Petrocuba ili Sheriffa.
Za kraj, bilo bi dobro da Inter Club d'Escaldes ili FC Sante Coloma (trenutno je lider UE Santa Coloma) ne budu prvaci Andore, odnosno da Lincoln ne prođe prvi kroz cilj na Gibraltaru.
Još mnogo bodova je u igri, kako u bh. eliti tako i u ligama širom Evrope, ali vjerujemo da će Banjalučane (ukoliko osvoje titulu prvaka BiH) pogledati i sportska sreća, te da će kuglica sa njihovim imenom biti među ekipama koje će biti u povlaštenom položaju.
Žrijeb parova 1. i 2. kola obavit će se 18/19. juna. Bh. prvak prvi nastup u novoj sezoni imat će 9. ili 10. jula, kada su na rasporedu utakmice 1. kola kvalifikacija Lige prvaka. Revanši su sedam dana kasnije.
Može li Borac među 15 povlaštenih?
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.