open-navfaktor-logo
search
Bura u sudijskim vodama
Zakazana Skupština, oglasio se Deljković: Sve to je u suprotnosti zaključku Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo
Ne smiruje se bura u sudijskim vodama u Kantonu Sarajevo.
16.02.2024. u 11:40
get url
text

VEZANI TEKST - Vanredna Skupština: Smijenjen Elmir Pilav, izabrano novo rukovodstvo UFSIKS 

Prošlog mjeseca održana je Vanredna Skupštine Udruženja fudbalskih sudija i instruktora (UFSIKS), na kojoj je smijenjen Upravni odbor na čelu sa tadašnjim predsjednikom Elmirom Pilovom.

Međutim, bivše rukovodstvo ne miri se sa porazom, a za večeras je zakazana Izborna Skupština UFSIKS.

Na redakciju portala Faktor stigla je informacija koju je potpisao Benjamin Deljković, sudija sa A liste Premijer lige BiH, koji je 22. januara izabran za novog predsjednika Skupštine UFSIKS.

- S ciljem informisanja članstva Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo i cjelokupne sportske javnosti u Bosni i Hercegovini, a sa obzirom da je nama legalno izabranim članovima Skupštine Udruženja uskraćen pristup oficijelnoj web stranici Udruženja šaljem vam ovaj e-mail i u cilju istine i pravde, želimo da Vas upoznamo sa sljedećim pravno relevantnim činjenicama.

Na legalnoj i u skladu sa Statutom Udruženja i Zakonom o udruženjima i fondacijama Federacije BiH, održanoj vanrednoj sjednici Skupštine 22. januara 2024. godine, donesene su validne odluke o smjeni predsjednika i kompletnog Upravnog odbora UFSIKS.

Zapisnik i odluke sa sjednice dostavljene su pravovremeno u Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i to 25. januara 2024. godine na njihovo daljnje postupanje i upis promjena u Registar udruženja na nivou Kantona Sarajevo gdje je Udruženje i registrovano.

Već ranije 19. januara 2024. godine, u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo dostavljen je Zahtjev za stručni i upravni nadzor jer je do tada donesen veliki broj pravno neutemeljenih odluka od strane Upravnog odbora, a što će sigurni smo utvrditi nadležna Ministarstva. U pokušaju da sruše kvorum od jedanest članova Skupštine, te spriječe njeno održavanje, iz Udruženja je protiv svih važećih propisa, jednostrano i bez provođenja bilo kakvog disciplinskog postupka koja nalažu sva pravna načela kao i svi demokratski principi rada i djelovanja bilo kojeg udruženja, "isključeno" pet delegata u Skupštini UFSIKS.

Uprkos opstrukcijama Upravnog odbora UFSIKS sjednica Skupštine je održana i donesene su odluke o smjenama i izboru novih organa Udruženja.
Zapisnik, odluke i sva ostala prateća dokumentacija dostavljena je u Ministarstvo pravde i uprave KS.

Shodno Zaključku Ministarstva pravde i uprave KS broj 03-03-04-1361/24 od 30. januara 2024. u toku je stručni i upravni nadzor nad radom Udruženja UFSIKS koji u skladu sa zakonom provodi Ministarstvo sporta i kulture Kantona Sarajevo zbog sportskog elementa koje Udruženje sadrži.

Dok je stručni i upravni nadzor u toku, Upravni odbor udruženja suprtono Zaključku Ministarstva pravde i uprave KS donosi odluku da formira novu skupštinsku većinu nametanjem novih delegata i danas 16. februara 2024. godine planira da održi sjednicu Skupštine.

VEZANI TEKST - Elmir Pilav i UO se ne mire sa smjenom, oglasili se "važnim obavještenjem"

Sve to je u suprotnosti Zaključku Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo broj 03-03-04-1361/24 od 30. januara 2024. godine u kojem je navodeno da se postupak upisa promjena u Registar obustavlja do dostavljanja Izvještaja Ministarstva za kulturu i sport KS.

Obavještavamo članove Udruženja da je učestvovanje na današnjem sastanku-skupštini besmisleno jer je nemoguće da Ministarsvo pravde i uprave donese bilo kakvu odluku i prihvati bilo kakve promjene dok se ne riješi prethodno pitanje o upisu u Registar udruženja u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo

Analogno tome, Ministarstvo će utvditi legalnost vanredne sjednice Skupštine i potvditi legalnost novoizabranih članova rukovdstva Udruženja.

Na osnovu svega prethodno navedenog, održavanje današnje sjednice Skupštine je nepotrebno i pravno neutemeljno sve dok nadležno Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo ne riješi prethodno pravno pitanje i odluči o zakonitosti i provođenju donesenih odluka sa vanredne sjednice Skupštine održane 22. januara 2024. godine.

Navode iz ovog emaila možete provjeriti u nadležnim institucijama Kantona Sarajevo.

U prilogu emaila Vam dostavljam Zaključak Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo broj 03-03-04-1361/24. Sa nadom da ćete objaviti naše obavještenje. Sportski pozdrav!

U ime legalno izabranih delegata i Upravnog odbora UFSIKS, Benjamin Deljković, novoizabrani predsjednik Skupštine Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo - piše u obavještenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.