open-navfaktor-logo
search
Čast i ugled
Zakon jednoumlja: Elmir Pilav podnio disciplinsku prijavu protiv bivšeg delegata PLBiH
Čast i ugled. To su dvije riječi koje bi trebale biti vodilje svake normalne osobe u svim sferama života.
06.08.2020. u 17:04
get url
text

VEZANI TEKST - Ima li nepotizma u bh. kući fudbala: Jedan brat delegat, drugi direktor, u FSBiH šute

Međutim, mnogi iz administracije Fudbalskog saveza BiH na njih se pozivaju, no na "terenu" rade potpuno suprotno. Tome smo svjedočili i u koronakrizi, a o čemu smo pisali nebrojeno puta do sada.

Sada se na čast i ugled poziva i Elmir Pilav, izvršni direktor sektora za sport FSBiH. Kako je potvrđeno za Faktor, a čemu svjedoče i dokumenti, on je podnio disciplinsku prijavu protiv Suvada Alibašića, bivšeg delegata na Premijer ligi BiH, a na čije mjesto je došao Berin Pilav, rođeni brat "časnog i uglednog" Elmira Pilava.

- Dana 13. jula 2020. godine, Alibašić Suvad je podnio Zahtjev za preispitivanje Odluke Komiteta za takmičenje u vezi sa skidanjem imenovanog sa liste delegata BHT PLBiH (sezona koja je počela proteklog vikenda ima drugog sponzora, op. a.), te isti naslovio na predsjednika FSBiH, potpredsjednika FSBiH, članove Izvršnog odbora FSBiH, generalnog sekretara FSBiH i Komitet za takmičenje FSBiH, kojim zahtjevom je na krajnje dolozan i maliciozan način informisanja pokušao dovesti u zabludu članove tijela i organa Saveza, kao i administracije, čime je nanio nemjerljivu štetu i povredu časti i ugleda kako meni, tako i mojoj porodici, ali indirektno i FSBiH u cjelini - piše u obrazloženju zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka kojeg je podnio Elmir Pilav, a koji je protokolisan 20. jula.

Ovim potezom Pilav je dokazao kako želi da u FSBiH vlada jednoumlje i da niko nema pravo na glas ni drugačije mišljenje. Čak ni članovi fudbalske organizacija.

A zašto je kriv Suvad Alibašić?

Kao što je Faktor već pisao, Alibašić se pismom obratio predsjedniku, generalnom sekretaru i Izvršnom odboru FSBiH u kojem je naveo, kako je naglasio, niz nepravilnosti zbog kojih je skinut sa liste delegata Premijer lige BiH. Na njegovo mjesto, a na prijedlog Milorada O. Laleta, predsjednika Komiteta za takmičenje FSBiH, stigao je direktorov brat - Pilav mlađi.

Saznajemo da se Disciplinska komisija FSBiH još nije sastala i očitovala po Pilavovom zahtjevu, a ukoliko bude kažnjen, Alibašić bi mogao snositi sankcije iz Člana 78. Disciplinskog pravilnika FSBiH, a koji se odnosi na "vrijeđanje i klevetu".

- (1) Igrač, sportski radnik ili klub, koji vrijeđa, ponižava, omalovažava, kleveta ili širi neistine o klubovima, pojedincima, takmičarskim organima ili bilo kojem, drugom organu FSBiH, bit će kažnjen: a) igrač, novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM; b) sportski radnik, novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM; c) klub, novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM. (2) Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana ponovi ili se okvalifikuje kao teži prekršaj, bit će kažnjen: a) igrač, zabranom igranja od tri mjeseca do jedne godine, b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od tri mjeseca do dvije godine, c) klub, oduzimanje od tri do 12 bodova, ili kaznom od tri do 12 negativnih bodova. (3) Pod težim prekršajem smatrat će se, naročito ako su pri radnji izvršenja korištena sredstva javnog informisanja, ako je prekršaj počinjen pred utakmicu, za vrijeme i poslije utakmice, na stadionu ili u neposrednoj blizini stadiona i slično - piše u Članu 78. Disciplinskog pravilnika FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.