open-navfaktor-logo
search
Gdje je "nestao"?
Zašto Davor Šuker nije došao na sahranu Ćire Blaževića: Odgovor je tužan
Davor Šuker, nekada sjajni golgeter, te bivši predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) nije se pojavio na jučerašnjoj sahrani Miroslava Ćire Blaževića.
16.02.2023. u 16:54
get url
text

Boban, Prosinečki, Asanović, Jarni, Štimac, Bilić, Stanić, Jurčević, Jurčić, Šimić, N. Kovač..., bronzani Vatreni iz Francuske (1998. godine osvojili bronzanu medalju na SP), kako pišu Sportske novosti, već na komemoraciji su se pitali zašto Davor nije došao na sprovod.

- Odgovor nisu pronašli. Niko od njih nije u komunikaciji sa Šukerom, niko ne zna ni gdje je ni što radi. Tužno, ali istinito - pišu SN, uz objašnjenje:

- Proširila se priča kako je Šuker ljut na Kustića i društvo koji su ga smijenili s mjesta predsjednika HNS-a, što eventualno može biti i istina, ali nije zbog toga Šuker tako udaljen od svojih bronzanih saigrača. Tako je već godinama, susretnu se tu i tamo slučajno, na nekim svečanostima, ponekoj utakmici, ali to je to. Nema privatnog druženja, ne čuju se preko mobitela.

VEZANI TEKST - Neutješna Ćirina porodica: Sin Miroslav održao emotivan govor, tokom sahrane pridržavao tetku Jozefinu

Niko od njih nije posvađan s Davorom, čak je svojim vezama i položajem pomogao pronaći posao Štimcu, Jarniju ili Asanoviću, ali svejedno odnosa nema. I to je bio Šukerov, a ne izbor bivših saigrača.

U tekstu se dalje navodi kako Šuker inače vrlo malo boravi u Hrvatskoj, a da dolazi u posjetu roditeljima. U Zagrebu žive i njegovi nećaci, uz koje je posebno vezan i koje posjećuje jednako redovno kao i roditelje. Kad god je u Hrvatskoj. Nećaci su djeca Davorove sestre Nevenke Boban, koja je preminula 2003. godine u 38. godini.

U vrijeme dok je vodio HNS ipak je bio primoran nešto češće boraviti u domovini, ali kako je smijenjen, nestala je i ta obveza. Dio mjeseca provodi u Madridu, dio u Londonu, dio u Minhenu, a voli otići na duže u SAD, posebno u Las Vegas.

- Niko ne zna radi li išta poslovno. Određene prihode donosi mu članstvo u Izvršnom odboru UEFA-e, ali i tamo mu mandat uskoro završava, a novi neće dobiti, jer više ne predstavlja hrvatski fudbal.

Znamo da je Šuker imao određenih finansijskih problema zbog kojih je bio prisiljen prodati stan u Selcu, kao i voćnjak na Pantovčaku kako bi se riješio privatnih, ali i poreznih dugova.

Tužna je sva ta priča oko Šukera. U Hrvatskoj praktički nema prijatelja. Znao je u niz prilika govoriti o tome da mu je vani neuporedivo ljepše, da ga ovdje niko ne cijeni, da ga se samo proziva i napada, a vani ga u pravilu isključivo doživljavaju kao genijalnog igrača i Zlatnu kopačku tog nezaboravnog Svjetskog prvenstva iz 1998. Kod nas je tu slavu davno izgubio, za što je dobrim dijelom sam kriv.

VEZANI TEKST - Vico Zeljković nije bio na sahrani Ćiri Blaževiću, ko je činio delegaciju FSBiH?

Nema Šuker, međutim, ni u Madridu, Londonu ili Münchenu krug prijatelja s kojima se druži, ili je s njima barem u redovnom kontaktu.

Kuću u Madridu davno je prodao, u Londonu i Münchenu nikada nekretninu nije ni imao, kao ni i SAD-u. Šuker na neki način živi nomadski život, samo na svoj način - navodi SN, uz zaključak:

- Stoga Šukerov nedolazak na Ćirinu sahranu i ne čudi toliko. Teško je i bilo očekivati da će se pojaviti. Izabrao je "izolaciju". Koliko god to mnogima, posebno njegovim saigračima iz bronzane generacije nije lako prihvatiti...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.