open-navfaktor-logo
search
Ko štiti Banjalučane
Zašto FSBiH ne kažnjava Borac: Lista delegata daje odgovor...
Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ove sezone odlučila je rigoroznije kažnjavati klubove. I to je za svaku pohvalu.
09.11.2023. u 18:30
get url
text

VEZANI TEKST - Zbog čega FSBiH ne smije kazniti Borac i Srđana Grahovca?

Klubovi najčešće plaćaju velike kazne jer njihovi navijači koriste pirotehnička sredstva. Delegati sa zadovoljstvom bilježe i fotografišu svaku upaljenu baklju, svaku petardu ili topovski udar, a "disciplinci" nakon toga šalju plave koverte.

No, ono što para oči i uši je gledanje kroz prste pojedinim klubovima zbog drugih prekršaja i prestupa. Svakako da je najpovlašteniji Borac. Banjalučani su, prema dostupnim informacijama na službenoj stranici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (www.nfsbih.ba) ove sezone kažnjeni pet puta.

Četiri puta po Članu 59. Disciplinskog pravilnika (Upotreba pirotehničkih sredstava) i jednom po Članu 83. (Rasizam i drugi oblici diskriminacije). U ovom drugom članu, navodi se, između ostalog, da će biti kažnjen onaj "ko ističe simbole ili geste političkog karaktera".

A navijači, čak i pojedini fudbaleri Borca u nekoliko navrata su slali političke poruke sa tribine i terena. No, klub iz grada na Vrbasu i Srđan Grahovac nisu kaženjeni iako je cijeli svijet mogao da vidi šta su uradili navijači i kapiten ovog kluba.

- Iskoristio bih priliku da pobjedu posvetimo našoj nastradaloj braći na Kosovu. Naše misli i osjećanja su uz njihove porodice. Neka im Bog podari mir - kazao je Grahovac nakon utakmice protiv Širokog Brijega odigrane 27. septembra .

Grahovčeva "nastradala braća na Kosovu" su trojica Srbijanaca, koji su ubijeni u Banjskoj, na sjeveru Kosova, nakon što je 24. septembra ujutro u pucanju naoružanih Srba koji su blokirali cestu ubijen jedan kosovski policajac, dok je jedan povrijeđen.

S druge strane navijači Borca na već pomenutoj utakmici na Pecari skandirali su "Kosovo je srce Srbije". Potom su i nekoliko dana kasnije na Gradskom stadionu u Banjoj Luci tokom utakmice s Veležom uzvikivali "Kosovo, Srbija", a Lešinari su posvetili parolu ubijenim srpskim teroristima na Kosovu.

- Jer ko padne za Kosovo, taj nikada neće umrijeti - pisalo je na paroli koju su podigli navijača Borca.

Riječi Srđana Grahovca javno su dostupne na Facebook stranici FK Borac, postoje tonski zapisi o skandiranju Lešinara, kao i fotografija podrške za Kosovo. Ali kazni nema...

Pitate se zašto? Odgovor možda leži u listi delegata koje je Komitet za takmičenje FSBiH ove sezone slao na utakmice Borca. Delegati su ti koji bi u svom izvještaju trebali napisati sve propuste sa utakmica. Ali...

Od 14 delegiranih utakmica na 13 su ovu funkciju obavljali predstavnici iz Fudbalskog saveza RS. Jedini delegat koji nije iz entiteta RS, a koji je obavljao ovu funkciju na Borčevoj utakmici ove sezone je Franjo Grganović iz Novog Travnika.

Dogodilo se to 17. septembra 2023. godine u 7. kolu Premijer lige BiH kada je Borac u Banjoj Luci ugostio Posušje. I gle čuda, slučajno ili ne, Disciplinska komisija FSBiH, jedino je nakon te utakmice kaznila Borac po Članu 83. (Rasizam i drugi oblici diskriminacije).

VEZANI TEKST - Kapiten Borca i bivši reprezentativac BiH: Pobjeda za našu nastradalu braću na Kosovu

Veliku odgovornost za "zaštitu" Borca ima i Ivan Frljić, predsjednik Komiteta za takmičenje FSBiH, koji o ovome ne želi govoriti za medije. Kao predsjednik ovog Komiteta samo on ima pravo da daje izjave za medije. No, Frljić već sedmicama ne odgovara na pozive iz redakcije Faktora.

Frljić vjerovatno čita i Disciplinski pravilnik u kojem je navedeno s kakvom kaznom bi se Borac mogao suočiti ukoliko bi bio prijavljen na način kako je prijavljen na utakmici u kojoj je delegat bio Grganović.

- Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi ili se okvalifikuje kao teži prekršaj, bit će kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM;
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM;
c) službeno lice, zabranom vršenja funkcije od tri mjeseca do dvije godine i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM;
d) klub domaćin, novčanom kaznom do 30.000 KM i/ili kaznom zabrane igranja pred gledaocima na tribini na kojoj je počinjen prekršaj u trajanju do 15 utakmica;
e) klub gost, novčanom kaznom do 30.000 KM i/ili zabranom odlaska navijača na gostujuće utakmice u trajanju do najviše 15 utakmica - piše u Članu 83.

Vratimo se za kraj i na imena delegata koji delegirani Banjalučanima ove sezone. Zanimljivo je da se neka imena ponavljaju po nekoliko puta. Tako je tri puta to bio Siniša Stojčić iz Laktaša, dva puta Nenad Mejakić iz Prijedora (on je delegiran i treći put, za nedjeljnu utakmicu protiv Željezničara), po dva puta su "gosti" Borca bili i Mario Đuran (Modriča) i Radika Marić (Bijeljina)...

Ovo je lista delegate za utakmice Borca ove sezone

1. kolo: Široki Brijeg - Borac 0:2 (delegat Siniša Stojčić iz Laktaša)
2. kolo: Borac - Sarajevo 1:1 (Radika Marić iz Bijeljine)
3. kolo: Željezničar - Borac 2:0 (Davor Ristović iz Istočnog Sarajevo)
4. kolo: Borac - Igman 4:1 (Radika Marić iz Bijeljine)
5. kolo: Borac - Sloga 5:0 (Nenad Mejakić iz Prijedora)
6. kolo: Borac - Zvijezda 09 4:2 (Mario Đuran iz Modriče)
7. kolo: Borac - Posušje 1:0 (Franjo Grganović iz Novog Travnika)
8. kolo: Tuzla City - Borac 1:2 (Siniša Stočić iz Laktaša)
9. kolo: Borac - Velež 2:0 (Nenad Mejakić iz Prijedora)
10. kolo: GOŠK - Borac 0:3 (Dragomir Đajić iz Istočna Ilidža)
11. kolo: Borac - Zrinjski 0:0 (Siniša Stojčić iz Laktaša)
12. kolo: Borac - Široki Brijeg 1:0 (Mario Đuran iz Modriče)
13. kolo: Sarajevo - Borac 1:1 (Milan Janković iz Trebinja)
14. kolo: Borac - Željezničar (Nenad Mejakić iz Prijedora)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.