open-navfaktor-logo
search
Hrvati se pitaju
Zašto Grci kriju ključni snimak sa stadiona AEK-a?
Ubistvo navijača AEK-a u sukobu huligana zagrebačkog Dinama i grčkog kluba i dalje je glavna tema medija u Evropi.
10.08.2023. u 15:52
get url
text

Mnogo je nedoumica, a grčki mediji danas su, istina nezvanično, objavili da je glavni osumnjičeni za ubistvo Grk, navijač Panathinaikosa!?

Istovremeno, traje drama i sa uhapšenim hrvatskim navijačima u Atini.

Kako piše Index, AEK je u dosadašnjem dijelu istrage odbio dati policiji snimke s kamere sa stadiona.

- Riječ je o jednom od ključnih dokaza, koji bi mogao rasvijetliti nemile događaje, i postavlja se pitanje zašto Grci u ovom trenutku kriju snimke i kako je uopće moguće opstruisati policijsku istragu. Izvori nam govore kako se na tim snimkama vidi kako su navijači AEK-a bili spremni i naoružani za okršaj - navodi Index, uz dodatak:

- Podsjetimo, izbodeno je sedam Bad Blue Boysa, što sugeriše kako su i AEK-ovi navijači bili dobro organizovani. Snimke koje su do sada isplivale u javnost pokazale su, a to su kasnije i grčki mediji potvrdili, da nije bilo povrijeđenih civila i male djece, kao što se prvobitno javljalo. Nova saznanja sugerišu da je bila riječ o navijačkom obračunu, a ne napadu na nenavijače, kako su to Grci ranije predstavili.

U ovom trenutku je nejasno zašto ti navodi nisu bili dostupni javnosti s obzirom na to da su iz policije curile informacije o nekim drugim događajima iste večeri. U grčke medije je čak dospjela i snimka koja pokazuje kako grčka policija prati kolonu hrvatskih navijača, ali se detaljniji podaci o povrijeđenim još ne znaju.

Takvi podaci bi ukazali na to da su grčki navijači koristili noževe, ali se podaci o tome ne mogu pronaći ni u jednom dostupnom izvještaju. Osim toga, izvor nam javlja da su im uskraćena i druga osnovna prava poput hrane.

Iako se spominjalo da su izbodena tri Bad Blue Boysa, ispostavilo se da njih sedmerica imaju ubodne rane (od čega ih samo jedan ima sedam), te su još najmanje dvojica pogođena signalnom raketom. U ovom trenutku, prema istom izvoru, u stanici su i nije im pružena adekvatna liječnička pomoć.

Utakmica između AEK-a i Dinama je odgođena. Prvi meč 3. pretkola ove dvije ekipe igrat će se 15. augusta na Maksimiru, a revanš je 19. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.