open-navfaktor-logo
search
Bruka i sramota
Zbog čega FSBiH ne smije kazniti Borac i Srđana Grahovca?
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ponovo je pao na ispitu. Iz krovne kuće bh. fudbala ponovo su se nasmijali u lice javnosti, poručivši da ne vjerujemo svojim očima i ušima, nego njima.
13.10.2023. u 14:59
get url
text

VEZANI TEKST - Zbog političkih poruka igrača i navijača Borca: Iz FSBiH potvrđeno da je prijava otišla na Disciplinsku komisiju

Naime, Fudbalski klub Borac i kapiten ovog tima Srđan Grahovac nisu kažnjeni zbog političkih poruka, odnosno "isticanja simbola i gesti političkog karaktera". UEFA ima nultu stopu tolerancije prema "rasizmu i bilo kakvim oblicima diskriminacije" (Član 83. Disciplinskog pravilnika FSBiH na osnovu kojeg kažnjavaju klubove). No, u Savezu se očito ponašaju kao da nisu članice UEFA-e...

Savez je danas na svojoj internet stranici objavio Službeni glasnik u kojem su "poredane" kazne koje je Disciplinska komisija izrekla klubovima i pojedincima. A Borac i Grahovac nisu kaženjeni iako je cijeli svijet mogao da vidi šta su uradili navijači i kapiten ovog kluba.

- Iskoristio bih priliku da pobjedu posvetimo našoj nastradaloj braći na Kosovu. Naše misli i osjećanja su uz njihove porodice. Neka im Bog podari mir - kazao je Grahovac nakon utakmice protiv Širokog Brijega.

Grahovčeva "nastradala braća na Kosovu" su trojica Srbijanaca, koji su ubijeni u Banjskoj, na sjeveru Kosova, nakon što je 24. septembra ujutro u pucanju naoružanih Srba koji su blokirali cestu ubijen jedan kosovski policajac, dok je jedan povrijeđen.

Kosovske vlasti grupu kojoj su oni pripadali proglasila je terorističkom, a Srbiju smatraju odgovornom za incident.

VEZANI TEKST - FSBiH "olakšao" klubove za 32.000 KM: Kažnjeni Zrinjski, Velež, Široki, Sarajevo, Željo, Borac, Sloboda...

S druge strane navijači Borca na Pecari su skandirali "Kosovo je srce Srbije". Potom su i nekoliko dana kasnije na Gradskom stadionu u Banjoj Luci tokom utakmice s Veležom uzvikivali "Kosovo, Srbija", a Lešinari su posvetili parolu ubijenim srpskim teroristima na Kosovu.

- Jer ko padne za Kosovo, taj nikada neće umrijeti - pisalo je na paroli koju su podigli navijača Borca.

Riječi Srđana Grahovca javno su dostupne na Facebook stranici FK Borac, postoje tonski zapisi o skandiranju Lešinara, kao i fotografija podrške za Kosovo. Ali...

Telefon Nermina Kljajića, predsjednika Disciplinske komisije FSBiH, je isključen, odnosno uključuje se govorna pošta. S druge strane Ivan Frljić, predsjednik Komiteta za takmičenja FSBiH (Takmičarska komisija) ni danas se nije javljao na pozive iz redakcije Faktora. Komisije kojima njih dvojica predsjedavaju trebale su provesti postupak zbog kojeg je Borac morao biti kažnjen. Očito nisu.

Kako zapravo funkcioniše njihov rad? Da bi "disciplinci" izrekli kaznu moraju dobiti prijavu od Frljićeve komisije (ili od neke druge službe FSBiH, uključujući i Sektor za sport). U konkretnom slučaju incidente kapitena i navijača Borca trebali su prijaviti službena lica (na Pecari je delegat bio Siniša Stojčić iz Laktaša, a glavni sudija Mirza Kazlagić iz Cazina, dok je delegat na meču Borac - Velež bio Nenad Mejakić iz Prijedora, a sudija Aleksandar Njegomirović iz Prnjavora).

VEZANI TEKST - Hoće li FSBiH kazniti političke poruke fudbalera Borca?

Prema nezvaničnim informacijama iz TK tvrde da su prijavili incidente i da su delegati sve to evidentirali, dok će se u DK vjerovatno "pravdati" kako nisu dobili nikakve prijave. Stoga bi bilo dobro da se oglase Kljajić i Frljić, dvojica predsjednika, koji po Kodeksu jedini mogu davati izjave. Njihova šutnja je znak da očito Borcu ne smiju ništa!?

I ne samo njih dvojica nego i svi u FSBiH od v.d. generalnog sekretara Adnana Džemidžića do raznih direktora sektora, a prije svih Elmir Pilav, kojima su važnije fotelje, nego pravde koja bi trebala biti ista za sve. Da li Kljajić, Frljić, Džemidžić, Pilav i ostali znaju da je Sloboda kažnjena po Članu 83. Disiplinskog pravilnika (na meču protiv Borca navijači Željezničara skandirali "Savez napolje", a meč je bio nakrakto prekinut jer je sudija Dražen Marić iz Bijeljine tražio da se ukloni zastava Armije Republike BiH). Neka im je na čast...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.