open-navfaktor-logo
search
Žestoke reakcije
Željeli renesansu, doživjeli fijasko: Srbijanski klubovi imaju sedam poraza u osam evropskih mečeva
Debakl Partizana protiv danskog Nordsjaellanda, poraz 5:0 u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige, i ubjedljiv poraz Čukaričkog kod Olympiacosa (3:1) u prvoj utakmici play-offa Evropske lige potvrdili su da se ono što je trebalo biti sezona renesanse srpskog klupskog fudbala pretvorilo u debakl.
25.08.2023. u 08:57
get url
text

Zahvaljujući sjajnom nacionalnom koeficijentu, koji je prije svega zasluga Crvene zvezde, Srbija je ove sezone imala čak pet klubova u evropskim kupovima. Zvezda, štoviše, ne mora igrati pretkola, nego je izravni učesnik grupne faze Lige prvaka. Sjajno je prošao i TSC iz Bačke Topole.

VEZANI TEKST - Srbija ima tri kluba u grupnoj fazi evropskih takmičenja, ali tamošnji mediji ljuti: "U rangu smo San Marina i Gibraltara"

Kao viceprvak postavljen je u treće pretkolo LP-a, što znači da mu je zajamčena najmanje grupna faza Konferencijske lige. Isto kao i Čukaričkom, koji je dobio mjesto u play-offu Evropske lige. Partizan i Vojvodina također se ne mogu požaliti trećim odnosno drugim pretkolom Konferencijske lige. 

Međutim, čim su počela pretkola eurokupova, vidjelo se koliko je 13. mjesto, koje Srbija ima na UEFA-inoj tabeli koeficijenata, zavaravanje o kvaliteti njene lige i klubova. Vojvodina je odmah ispala iz Evrope s dva poraza od kiparskog APOEL-a i ukupnom gol-razlikom 2:4. TSC je izgubio obje utakmice od portugalske Brage s ukupnih 1:7, čime je spušten u grupnu fazu Evropske lige.

Ta dva kluba eliminirana su ranije, a sinoć su se dogodili spomenuti debakl Partizana, nakon kojeg sigurno ispada iz Evrope, te Čukaričkog, za koji se već nakon prve prepreke čini izvjesno da će se spustiti u grupnu fazu Konferencijske lige.

- Košmarno ljeto srbijanskih klubova u Europi. Sedam poraza u osam mečeva. Propada nacionalni koeficijent - pišu srbijanski mediji.

Naizgled nema razloga za dramu jer Srbiji prije početka sezone bila osigurana čak tri mjesta u grupnim fazama eurokupova. Međutim, Srbima je realnost crna, a toga su svjesni njihovi mediji. 

- Neuspjesi srpskih timova u kvalifikacijama, na početku sezone koja je po više osnova historijska. Imat ćemo tri kluba u grupnoj fazi, ali čemu se u njoj možemo nadati? U sezoni u kojoj imamo direktnog Lige prvaka Crvenu zvezdu, koja i dalje igra samo domaće prvenstvo i čeka žrijeb 31. augustaa, svi preostali naši  predstavnici doživjeli su glatke ili baš teške poraze ili bolne eliminacije i tako je značajno ugroženo 15. mjesto, koje Srbija mora sačuvati u borbi za nacionalni koeficijent - piše Kurir.

Telegraf pod naslovom "Poraz Partizana košta cijeli srpski fzdbal: Strmoglav pad na UEFA rang listi poslije katastrofe crno-belih" piše:

- Posljedice ovog neuspjeha mogu biti jako ozbiljne, jer je 15. mesto, koje je ključno za osiguravanje pet predstavnika u europskim takmičenjima, sada ozbiljno narušeno. Ova situacija je posebno relevantna za sezonu 2025./26. s obzirom na to da je Srbija već osigurala pet predstavnika za sezonu 2024./25., čime je ranije osigurala čak 11. mjesto - poručili su tamošnji mediji.

Srbija je sada pala na 13. mjesto na listi UEFA-e, s 27.375 bodova. Norvežani, Ukrajinci, Izraelci, Danci i Česi trenutno su van opasne zone, ali ima zabrinjavajućih signala s obzirom na to da se ukupni srbijanski rezultati dijele s pet klubova.

TSC, Čukarički i Crvena zvezda će vjerojatno imati ozbiljnu konkurenciju u svojim grupama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.