open-navfaktor-logo
search
Kriza na Grbavici
Željo ne uči iz poraza: Slijedi "paklen" raspored i moguća borba za opstanak, koliko će izdržati Bašić?
Od evropskog sjaja do crvenih alarma koji bi mogli označiti i borbu za opstanak.
21.09.2023. u 21:04
get url
text

Ukratko, ovo je put koji je prošao i na kojem je trenutno Željezničar, od 13. jula i prve evropske utakmice u kvalifikacijama za UEFA Konferencijsku ligu, do jučerašnjeg sramnog poraza od Sloge u Doboju, ali i pred velike izazove koje Plave očekuju u narednih 16 dana.

Izabranici Nermina Bašića sjajno su otvorili sezonu i izborili prolaz u drugo pretkolo Konferencijske lige protiv favorizovanog Dinama iz Minska. Remi na Grbavici (2:2), uz povratak nakon 0:2, uz izjednačujući gol u sudijskoj nadoknadi dali su Plavima krila da u revanšu pokažu mnogo više, te su trijumfom 2:1 izborili dvomeč na Neftchijem.

Azerbejdžanski klub na kraju je bio nepremostiva prepreka, a Željo se okrenuo domaćim izazovima. I odmah na startu veliki ispit - Borac na Grbavici. Bašićevi momci odigrali su jednu od najboljih utakmicu, slavili su sa 2:0, a navijači su počeli maštati o borbi za titulu. Ipak, ubrzo je stiglo otrežnjenje i poraz na Mokrom docu od Posušja.

Nakon toga Željo je ostvario dvije teške pobjede protiv Tuzla Cityja i Igmana, te lagane poraze od Veleža i Sloge u gostima, te GOŠK-a na Grbavici.

Poraz kao poraz i nije katastrofa, a trebao bi biti lekcija. Ali u Želji iz poraza, očito, ništa ne uče. Posebno onih gostujućih. Bašićevi izabranici u tri gostujuća poraza pali su praktično bez ispaljenog metka. Gledajući sa strane odigrali su bez volje i želje, a to svakako može zabrinuti armiju navijača koja je i ove sezone daleko iznad igara profesionalaca u klubu.

Posebno zbog rasporeda koji slijedi. Jer ukoliko nastave u "ovom ritmu", ako se ne probude iz "evropskog sna" već do reprezentativne pauze, ekipa bi mogla biti u opasnoj zoni i u borbi za opstanak, a pitanje je koliko će "izdržati" i trener Bašić. Raspored je zaista paklen. Željo u nedjelju gostuje Zrinjskom, potom u srijedu slijedi put na Tušanj, gdje će protiv Slobode igrati šesnaestinu finala Kupa BiH. Nakon toga na Grbavici će gostovati Široki Brijeg, a pred reprezentativnu pauzu na rasporedu je gradski derbi protiv Sarajeva na Koševu. Ko "preživi", pričat će...

Za kraj, riječ-dvije i o novajlijama, jer teško da se može reći da su pojačanja igrači koji su ovog ljeta stigli na Grbavici, a ostali su bez konkretnog učinka. 

Sportski direktor Samir Bekrić nije pronašao adekvatne zamjene za Santosa i Armina Hodžića, dvojicu igrača koji su na kraju prošle sezone besplatno napustili Grbavicu. Podsjetimo, dres Želje ovog ljeta zadužili su Ajdin Mulalić (golman), Dražen Dubačkić, Vahid Selimović, Mehmed Ćosić, Edin Rustemović, Abdulmalik Al-Jaber, Edin Biber, Haris Ovčina, Nikola Turanjanin i Allyson.

U ovom slučaju pokazalo se da kvantitet ne donosi i kvalitet...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.