open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni suđenjem
Žestoko saopćenje Posušja: Da li nekome smetamo, istupanje iz Premijer lige rješenje?
HŠK Posušje oglasio se saopćenjem zbog nezadovljstva suđenjem u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u proteklom periodu.
24.10.2022. u 14:41
get url
text

Iz redova Posušja su istakli da su brojne sudijske odluke u dosadašnjem dijelu sezone bile na njihovu štetu, te se pitaju za koga se igra liga.

Saopćenje premijerligaša prenosimo u cijelosti:

- HŠK Posušju se iz kola u kolo nanosi šteta tendencioznim sudijskim odlukama.

Dugo smo tolerisali situacije koje jesu ili koje bi mogle koštati plasmana, koje HŠK Posušje zaslužuje. Skandalozno ponašanje sudija, kako prošle tako i ove sezone, a što je posebno došlo do izražaja u posljednjih nekoliko odigranih utakmica, primorali su nas da se obratimo javnosti otvorenim pismom.

Samo u zadnje dvije utakmice napravili smo 43 prekršaja, dobili 11 žutih i crveni karton, te primili tri sporna gola. Zar smo tako gruba ekipa? Prvi gol protiv FK Borac smo primili iz evidentnog ofsajda, a drugi gol po našem mišljenju i mišljenju javnosti, primili smo iz nepostojećeg penala za protivničku ekipu. Na istoj utakmici smo dobili osam žutih kartona, a po našem mišljenju, nije bilo opravdanih situacija za toliki broj žutih kartona. U posljednjoj utakmici protiv FK Sarajevo od samog početka se moglo vidjeti u kojem smjeru idu sudijske odluke. Gol koji smo primili na toj utakmici je došao, nakon pregledane snimke, evidentno iz prekršaja na našem igraču.

Sudijske odluke su nam krojile početne sastave, jer su nam igrači dobivali treće žute kartone i nemogućnost nastupanja na određenim utakmicama. Mogli bismo ovako nabrajati u nedogled, ako bi analizirali većinu utakmica iz prošle i ove sezone. Treba reći i kako ovo nije prvi put da se javno govori o izravnoj šteti koju pojedini sudije nanose premijerligaškim klubovima.

Sve navedeno opravdano izaziva veliko ogorčenje i nezadovoljstvo navijača, igrača i Uprave kluba. Sve ove gore navedene teze možemo pokrijepiti i videoprilozima koje ćemo iznijeti u javnost. I ne samo to, pripremljenu kompilaciju sa spornim situacijama dostavit ćemo UEFA-i i lično vodećim ljudima u UEFA-i.

Postavljanjem različitih kriterija za različite klubove, gazi se osnovni element igre - fair play. Postavlja se pitanje svrhe igranja u takvim uvjetima, a i u uvjetima na kojima pojedini klubovi nastupaju u ovoj ligi (loši tereni, loša infrastruktura i vrlo mala posjećenost publike...), trebamo se zapitati da li treba igrati ovu ligu i ovakav fudbal?

Klub koji je opremio najmodernije i najsavremenije svlačionice u BiH, klub koji ima fantastičan travnjak, klub koji ima fantastičnu posjetu, klub koji i dalje želi ispuniti sve zahtjeve FSBiH i klub koji će na proljeće odigravati utakmice u noćnim terminima, da li zaslužuje ovakav tretman? Da li HŠK Posušje nekome smeta u Premijer ligi?

Zašto smo jedina liga u regiji u kojoj ne postoji sportska emisija koja analizira sporne situacije s utakmica?

Ne možemo se oteti dojmu da ovakvim ponašanjem pojedinci sustavno i namjerno pokušavaju srozati sav put koji je HŠK Posušje godinama predanim radom gradio, kako bi došao do današnje pozicije i nastavio svoj put u društvu kojem pripada.

Ovim saopćenjem želimo skrenuti pažnju onima koji kroje sudbinu BiH Premijer lige na ovakav način, da će HŠK Posušje iskoristit sve dostupne mehanizme kako bismo zaštitili naš klub od daljnjeg ponižavanja, a ako se nadležne institucije Fudbalskog saveza BiH ogluše i ako se ovakav odnos prema HŠK Posušje nastavi, bit ćemo primorani, o svim događanjima obavijestiti UEFU-u i druge nadležne organe u BiH.

Na žalost više ne možemo vjerovati da se neke stvari dešavaju slučajno i sve ovo nam dodatno otežava i organizaciju utakmica, budući da publika sve teže podnosi ovu sportsku nepravdu. O kakvom je cirkusu riječ, to pokazuje i naredna utakmica na gostovanju koja se jedina neće prenositi putem TV ekrana. Šta nas čeka u sljedećim utakmicama - to je tek pitanje!

Da li je istupanje iz lige rješenje? - pitaju se iz Posušja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.