open-navfaktor-logo
search
Promjena vlasništva
Zhang nije vratio dug: Amerikanci preuzeli Inter od Kineza
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 12:37
get url
text
Američka kompanija Oaktree potvrdila je da je preuzela vlasništvo nad novim italijanskim prvakom Interom nakon što predsjednik Steven Zhang nije vratio dug od gotovo 400 miliona eura.
- Od 22. maja fondovi kojima opravlja Oaktree preuzeli su vlasništvo nad Interom. Ovo je uslijedilo nakon što nije otplaćena trogodišnji zajam koji je na naplatu došao 21. maja 2024., s ukupnim iznosom od približno 395 miliona eura - stoji u saopćenju američke kompanije.
U maju 2021. Oaktree je Interu osigurao kapital kako bi stablizirao finansijsku situaciju i omogućio mu nastavak rada, uključujući plaćanje igrača i zaposlenika.
Zhangov Suning preuzeo je kontrolu nad Interom u junu 2016., a pod kineskom kontrolom klub je osvojio sedam trofeja, uključujući dva naslova u Serie A.
Zhang je postao prvi strani predsjednik koji je osvojio naslov u Serie A (sezona 2020/21), a ove sezone Nerazzuri su stigli do 20. scudetta u svojoj historiji.
Iz Oaktreeja su potvrdili da će sadašnji direktori ostati na svojim pozicijama, tako da će Beppe Marotta, Alessandro Antonello, Dario Baccin i Piero Ausilio ostati operativni.
Upravni odbor Intera podnijet će ostavku, poslije čega će uslijediti imenovanje novog predsjednika. Pojedini italijanski mediji javljaju da bi u toj ulozi mogao biti proslavljeni Argentinac Javie Zanetti.
U vlasništvu Amerikanaca je i Interov gradski rival - Milan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.