open-navfaktor-logo
search
Direktan prijenos
Zmajevi će saznati rivale: Gdje gledati žrijeb kvalifikacija za EURO 2024?
Žrijeb kvalifikacionih grupa za EURO 2024. bit će održan u nedjelju, 9. oktobra u 12 sati u Frankfurtu.
06.10.2022. u 17:06
get url
text

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u drugoj jakosnoj grupi žrijeba u kojem ćemo dobiti deset kvalifikacionih grupa.

Dvije najbolje selekcije iz svake grupe, njih ukupno 20, izborit će direktan plasman na EURO 2024, Njemačka ima osigurano mjesto kao domaćin, a još tri reprezentacije izborit će plasman kroz baraž. U slučaju da BiH kroz kvalifikacije ne bude među prve dvije reprezentacije u grupi, popravni će imati u baražu koji je osigurala zahvaljujući prvoj poziciji u B3 grupi Lige nacija.

Nedjeljni žrijeb iz Frankfurta direktno će prenositi BHT1.

BHT1 ima prava prijenosa i kvalifikacionih utakmica, kao i Evropskog prvenstva.

Iz prvog šešira BiH može dobiti Nizozemsku, Hrvatsku, Španiju, Italiju, Dansku, Portugal, Belgiju, Mađarsku, Švicarsku i Poljsku, a iz trećeg Ukrajinu, Island, Norvešku, Sloveniju, Republiku Irsku, Albaniju, Crnu Goru, Rumuniju, Švedsku i Aremeniju.

Iz četvrte jakosne grupe BiH zbog ograničenja ne može dobiti Kosovo, a mogući rivali su Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija.

U peti šešir smješteni su Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija i Malta, a u šesti Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Kvalifikacije za EURO 2023 počinju u martu 2023., grupna faza igra se do novembra 2023. godine, a u martu 2024. igrat će se mečevi baraža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.