open-navfaktor-logo
search
Trenutna situacija
Zmajevi izbacili Finsku iz drugog šešira, "nagazne mine" u trećoj i četvrtoj grupi
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je sinoć Finsku sa 3:2 i zadržala lidersku poziciju u Grupi 3 Lige nacija B.
15.06.2022. u 15:33
get url
text

Ovim trijumofm Zmajevi su zaržali poziciju u drugoj jakosnoj grupi, a na osnovu rezultata u Ligi nacija bit će određeni šeširi pred žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

VEZANI TEKST - Nagrada za dobre rezultate: Zmajevi u drugoj jakosnoj grupi pred žrijeb za EURO 2024 

Izabranici Ivayla Peteva u drugu grupu evropskog fudbala ušli su nakon remija protiv Crne Gore u Podgorici, a sada su se učvrstili na ovoj poziciji.

S druge strane, Finci, koji su sinoć na Bilinom polju potpisali kapitulaciju ispali su u treći šešir, dok se u drugi vratio Island.

Zanimljivo, Markku Kanerva, selektor Finaca, nakon završetka press konferencije poručio je novinarima da se vidimo u kvalifikacijama za EURO 2024.

U prvom šeširu su: Nizozemska, Danska, Španija, Mađarska, Portugal, Belgija, Hrvatska, Njemačka, Italija, Austrija i Češka.

Drugi šešir čine: Poljska, Švicarska, Francuska, Engleska, Vels, Norveška, Izrael, BiH, Ukrajina i Island.

No treba imati na umu da prave opasnosti prijete i iz treće i četvrte jakosne grupe, gdje je mnogo "nagaznih mina". U trećem šeširu su trenutno: Srbija, Crna Gora, Škotska, Irska, Finska, Albanija, Švedska, Rumunija, Armenija i Slovenija.

VEZANI TEKST - UEFA potvrdila: Zmajevi preko Lige nacija mogu na EURO 2024

Četvrti šešir čine: Rusija, Turska, Grčka, Gruzija, Kazahstan, Sjeverna Makedonija, Luksemburg, Kosovo, Slovačka i Azerbejdžan.

Najveća opasnost iz petog šešira prijeti od Bugarske, Sjeverne Irske i Kipra, a tu su još i: Farska Ostrva, Bjelorusija, Gibraltar, Litvanija, Latvija, Estonija i Malta. U šestom šeširu su: Moldavija, Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Plasman na EURO 2024 izborit će po dvije prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa. Njemačka je domaćin i neće igrati kvalifikacije, dok će preostala tri mjesta popuniti pobjednici baraža kroz Ligu nacija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.