open-navfaktor-logo
search
Optimizam u našem taboru
Zmajice se pripremaju za Sloveniju i Bjelorusiju, te maštaju o Ligi nacija A
Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u Trening centru Fudbalskog saveza BiH.
28.11.2023. u 11:51
get url
text

Izabranice Samire Hurem u Zenici će se pripremati za preostale dvije utakmice UEFA Lige nacija B. Zmajice će prvo gostovati Sloveniji (1. decembra), a potom će na domaćem terenu ugostiti Bjelorusiju (5. decembar). U ovim susretima naš tim će pokušati ostati neporažen i sačuvati lidersku poziciju Lige B4, te izboriti plasman u A diviziju.

Hurem je istakla kako bi u preostala dva meča bila zadovoljna učinkom od četiri boda što bi značilo kako bi ovo takmičenje okončale i bez poraza.

- Naravno da bih bila zadovoljna. Bila bi to sjajna situacija za nas, ali moramo znati da, ipak, idemo na gostovanje reprezentaciji Slovenije koja je puno očekivala od ovog takmičenja te da to bude rezultatski puno bolje.

Zaista, imaju taj kvalitet u igračicama, ali ne prate ih rezultati. Njihova trenutna situacija je takva da oni moraju da pobijede, ako žele da ostanu u igri da se plasiraju i da ispune svoje ciljeve. Tako da će to biti jedna veoma, veoma zahtjevna i ofanzivna utakmica s njihove strane, a što s jedne strane može biti i naša šansa. Jer, one su pod, nekim, psihološkim pritiskom - kazala je Hurem, dodavši:

- Sve što želim je da tim izađe na teren psihički spreman da odigra dobru utakmicu te da ponovimo sve ovo što smo radili u prethodnim utakmicama.

Pritisak je na domaćim fudbalerkama, ali pobjeda ili remi bh. tim dovodi u situaciju da zadrži lidersku poziciju te da, na kraju, budu prve u grupi te izbore direktan plasman u Ligu A. U slučaju da na kraju budu druge, Zmajice bi igrale u baražu.

- To je, možda, naša najveća snaga. Igračice su svjesne gdje se nalaze svojim igrama, svojim radom i trudom. Sigurno je da nećemo prokockati ovu priliku - tvrdi Samira Hurem.

Reprezentativka Aida Hadžić, članica turskog Trabzonspora, naglašava kako imamo pravo da se nadamo najboljem ishodu u preostale dvije utakmice.

- U obje utakmice ćemo ganjati po tri boda. Ništa ispod toga ne želimo. Ali, Bože moj, utakmica i fudbal je takav. Koga sreća više posluži i ko bude više htio, taj će i dobiti. Ali, naravno mi ćemo dati sve od sebe i idemo uzeti svih šest bodova - najavila je Hadžić.

Slično razmišlja i golmanica bh. tima Jelena Gvozderac.

- Atmosfera je na najvišem mogućem nivou. Sve djevojke su raspoložene i sa nestrpljenjem očekujemo naredne dvije utakmice - kazala je Gvozderac.

Na spisku za preostala dva meča Lige nacija B nalaze se sljedeće igračice: Jelena Gvozderac (ŽNK Emina), Indira Faković (SFK 2000 Sarajevo), Nikolina Todorić (Iskra), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Selma Kapetanović (Al-Ula Sport klub, S. Arabija), Melisa Hasanbegović (Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Gloria Slišković (Juventus, Italija), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Zerina Piskić (SFK 2000 Sarajevo),Emma Veletanlić (Kolding IF, Danska), Alma Kamerić (SFK 2000 Sarajevo), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Mejrema Medić (ŽNK Osijek, Hrvatska), Ena Taslidža (Turbine Potsdam, Njemačka), Emina Ekić (Melbourn City, Australija), Elma Husić (ŽNK Emina), Maja Jelčić (Inter, Italija), Milena Nikolić (FC Basel, Švajcarska), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Una Rankić (ŽFK Leotar) i Maja Hrelja (SFK 2000 Sarajevo).

Standings provided by Sofascore
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.