open-navfaktor-logo
search
Dvomeč baraža
Zmajice spremne iskoristiti svaki kiks Šveđanki
Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon četiri dana rada u Trening-centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici, spremno dočekuje sutrašnju prvu utakmicu baraža za plasman u UEFA A Ligu nacija protiv Švedske, koju će s početkom u 13 sati igrati u TC FSBIH u Zenici.
22.02.2024. u 15:31
get url
text

Revanš se igra 28. februara od 18.30 sati, a Šveđanke će bh. tim ugostiti Stockholm Areni u Stockholmu.

Selektorka bh. tima Samira Hurem za ove dvije utakmice pozvala je 23 igračice, a na tom spisku nije Emina Ekić, koja igra u Australiji. Vratila se, međutim, Sofija Krajšumović. Ulaz je besplatan pa se očekuje da će tribina ovog zeničkog stadiona biti puna.

- Ovo što smo do sada odradili na treninzima, bilo je jako dobro. Djevojke su prihvatile sve ono što smo planirali s njima da uradimo. Puno smo se bavili načinom igre protivnika i šta možemo očekivati od njih, kako sve to sutra na terenu pokazati. Imamo još jedan trening danas, da završimo kompletnu pripremu. Većinom je sve bilo uredu i sa zdravljem. Mala, mala, sitna povreda kapitenke (Milena Nikolić), koja nju neće onemogućiti za sutra. Normalno, nekada se dešavaju i neke loše stvari. Jedna igračica, od jutros, sigurno da ima virus (Selma Hasić). Vidjet ćemo kako će se ponašati - kazala je na današnjoj konferenciji za medije selektorica Hurem.

Naglasila je kako je većina njenih igračica u takmičarskom ciklusu, igraju u svojim timovima i postižu golove.

- Sigurno je da mi je ovog puta bilo puno lakše s njima raditi, nego inače. Znamo ko će sutra istrčati na teren - znamo da su među tri najbolje ekipe na svijetu, ali naše je da se mi pripremimo za takvog protivnika i da odigramo dobro. Vjerujemo u njih. One su jako zrele, svjesne su i imaju svoj kvalitet, a moje je da im pružim sve što mogu u toj utakmici, da imamo dobar plan igre i da ga na kraju iznesemo. Da budemo sretni i zadovoljni onim što ćemo mi kao reprezentacija pokazati u toj utakmici - istakla je Hurem.  

Kapiten Milena Nikolić napomenula je kako je jučer, čisto iz predostrožnosti, propustila trening, ali da će sigurno sutra predvoditi tim na terenu.

- Sitna je povreda i nije ništa zabrinjavajuće. Već se danas priključujem ekipi i sutra, naravno, dat ću 100 posto sebe da pomognem ekipi da što bolje odigramo utakmicu. Što se tiče očekivanja pred sutrašnju utakmicu, kao što smo najavili, znamo s kim se susrećemo - jedna od najboljih svjetskih reprezentacija. Mi ćemo sigurno dati sve od sebe, da se pokažemo u najboljem svjetlu, kao što smo to u svakoj utakmici Lige nacija do sada i pokazali. Bez ozbira koliko je protivnik jak, uvijek je zadovoljstvo igrati protiv takvih ekipa, jer, sa jedne strane, nemamo šta da izgubimo - možemo samo dosta toga da dobijemo. Dobro smo do sada igrali u Ligi nacija, tako da još jedno želimo da pokažemo da nismo slučajno tu gdje jesmo - kazala je Nikolić, koja je podvukla kako su se isključivo fokusirale na svoju igru.

Vrlo važna igračica bh. tima Melisa Hasanbegović, koja je i zamjenica kapitena, također je uvjerena da sutra nastaviti s dobrim igrama u ovom takmičenju, u kojem su grupnu fazu okončale kao druge, odmah iza prvoplasirane Češke Republike, a ispred Slovenije i Bjelorusije.

- Mi smo tim koji može pobijediti bilo kakvu reprezentaciju i dati bilo kome gol. Ja se nadam da ćemo sutra iskoristiti i neke male greške. Vjerovatno, protiv takvih timova kada se igra - kada je u pitanju Švedska, ne može tu biti sve savršeno. Mi ćemo gledati da, nekako, nađemo prostora da kaznimo bilo koju grešku, koja Švedska bude napravila - poručila je Hasanbegović.

Kao igračica Švedske, dodaje, razmišljala bi da se "ne oklizne o BiH", ali s obzirom da je bh. reprezentativka, nada se da će se Švedska okliznuti sutra te da će iskoristiti grešku te pobijediti.

Spisak igračica koje je selektorica Hurem pozvala za dvomeč protiv Švedske: Jelena Gvozderac (Emina), Indira Faković, Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Nina Brnić (Hajduk, Hrvatska), Melisa Hasanbegović (Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Emma Veletanlić (Kolding IF, Danska), Gloria Slišković (Juventus, Italija), Nikolina Milović (Crvena Zvezda, Srbija), Marija Aleksić (Beşiktaş JK, Turska), Marija Ana Milinković (FC Inter, Italija), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Elma Smajić (DVTK, Mađarska), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Una Rankić (Leotar), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo), Elma Husić (Emina), Selma Hasić (Radnik Bumerang), Sofija Krajšumović (Crvena Zvezda, Srbija), Maja Jelčić (FC Inter, Italija), Milena Nikolić (FC Basel, Švicarska), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.