open-navfaktor-logo
search
Baraž Lige nacija
Zmajice uvjerene da imaju kvalitet da se dostojno suprostave Šveđankama
Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u Trening-centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici, gdje će se spremati za nastupajuće dvije utakmice baraža za plasman u UEFA A Ligu nacija protiv Švedske.
19.02.2024. u 16:04
get url
text

"Zmajice" će prvu utakmicu igrati upravo u TC FSBiH u Zenici, a susret je na programu 23. februara od 13  sati. Uzvrat se igra 28. februara, sa početkom u 18:30, a Šveđanke će bh. tim ugostiti Stockholm Areni u Stockholmu. Selektorka bh. tima Samira Hurem za ove ne dvije utakmice pozvala 23 igračice.

- Znamo s kim igramo. Igrale smo i ranije s njima, ali znamo gdje se i one nalaze i ko su one. Ali, ono što nas raduje, to je naša igra i naš kvalitet koji smo pokazali kroz prethodne utakmice Ligu nacija. Tu smo zato što smo igrali dobro. Sve ono što očekujem od svojih igračica za ovaj dvomeč je da igraju dobro, da pokažu kvalitet, jer ipak igramo utakmicu play-offa. Bez obzira na to protiv koga igramo, ona nama jako, jako puno znači i iskoristit ćemo svaki momenat da pokušamo iskoristiti bilo kakvu šansu - najavila je na današnjoj press konferenciji u Zenici selektorica Hurem.

Žele, dodala je, odigrati dobro ove dvije utakmice te pokazati zašto se nalaze u play-offu te protiv najboljih pokazati i svoj kvalitet.

- Orijentisani smo samo na prvu utakmicu i mnogo toga će biti drugačije, kada odigramo prvu utakmicu... Bit će priprema, možda, i lakša za drugu utakmicu. Sigurno da nam treba fokus jer ovo je mnogo teži protivnik nego što su bile protivnice u grupnoj fazi - upozorila je Hurem, koja je, međutim, kazala kako imaju dosta vremena da se spreme te da svojim igračicama prezentira sve ono što ih očekuje.

Poseban kvalitet je, podvukla je, što naše igračice dolaze iz takmičarskog ciklusa, a pogotovo naše najbolje igračice, koje igraju u dobrim klubovima. Uvjerena je kako će se i gošće iznenaditi kvalitetom njenih igračica.

Nedostajat će Emina Ekić, koja je prešla da igra u Australiju. Vraća se Sofija Krajšumović, koja, zbog bolesti, nije igrala u početku.

- Ona je, sada, u formi, a imamo i nove igračice. Pridružit će nam se i Selma Kajdić iz Austrije. Vidjet ćemo o kakvom se kvalitetu radi, a ona je ta koja postiže jako puno golova u austrijskoj ligi. Ostale su zdrave - kazala je Hurem.

Podvukla je kako su svoj cilj za ovaj ciklus već ispunili činjenicom da su ostale u B ligi, što je realan rezultat.

- Sve što napravimo kroz ove dvije utakmice samo će donijeti nešto više ženskom fudbalu u BiH i A reprezentaciji. Mi nemamo taj pritisak i javnost treba da pruži podršku ovim djevojkama. Jako dobro radimo u posljednje vrijeme, ne samo one na terenu, nego kompletan tim okolo, koji je zadužen oko ženske A reprezentacije - kazala je Hurem i dodala kako je FSBiH učinio sve da na mnogo veći nivo digne ovu selekciju.

- Sigurno da nećemo biti tužni i nećemo odustati od ženske A reprezentacije, ako u ovom dvomeču ne pobijedimo nekoga ko je među tri najbolje ekipe na svijetu. Ali sve što želimo to je da prođemo na Evropsko prvenstvo i ako odigramo dobro, ako pokažemo taj kvalitet i podignemo samopouzdanje, bez obzira na rezultat - iako mi želimo pozitivan rezultat, bez obzira na to što su one to što jesu - to će, nama, donijeti ono što nam treba kasnije za kvalifikacije za EURO - kazala je Hurem.

Kapiten Milena Nikolić napomenula je kako su gošće jedna od jačih evropskih selekcija te da je uloga favorita na njihovoj strani.

- Mi se, naravno, nećemo predati. Pogotovo na našem terenu, gdje ćemo pokušati, možda, na neki način da iznenadimo Šveđanke i da pokažemo što bolju igru, kao što to pokazali u dosadašnjim utakmicama Lige nacija. Raduje me da imamo povratnika u reprezentaciju i sigurno da će nam to dati dodatnu snagu da u ovom dvomeču pokažemo svoj maksimum. Nedostajat će nam Emina Ekić, koja ovo okupljanje nije sa nama. U dosadašnjim utakmicama Lige nacija mogli smo da vidimo da je igrala jako bitnu ulogu u našoj ekipi, ali ima povratnika i novih lica pa se nadamo da će te igračice iskoristiti svoju šansu i nadomjestiti izostanak Emine - kazala je Nikolić.

Milena Nikolić

Milena Nikolić

Velika je stvar, dodala je, što su neke, pogotovo mlade igračice pronašle inostrane angažmane u velikim klubovima, što dodatno doprinosi njihovom razvoju, kao i bh. reprezentacije.

- Meni je velika čast i zadovoljstvo da nosim dres sa državnim grbom i da predvodim ovu mladu ekipu na terenu, tako da će to sigurno biti i u svakoj narednoj utakmici, dokle god budem nosila dres reprezentacije - kazala je Nikolić, koja se nada da će to biti još jako dugo.  

Uvjerena u dobru igru svog tima je i iskusna Amela Kršo, koja se nada da će tribina u Zenici biti popunjena te da će imati veliku podršku navijača.

- Sigurno da smo napravili uspjeh, to jeste plasirale smo se u baraž. Naravno, očekuje nas teška utakmica sa Švedskom, ali treba da pokažemo, zapravo, zašto smo prošli u naredni krug. Ne trebamo dozvoliti Švedskoj da tek tako dođu ovdje i ostvare svoju pobjedu. Ja se nadam da će sve djevojke dati svoj maksimum i da ćemo izaći na teren i pokazati da smo mi jedna velika ekipa - kazala je Kršo.

Amela Kršo

Amela Kršo

Smatra kako imaju dovoljno vremena za pripremu, pogotovo što su bh. igračice stigle iz velikih evropskih klubova te su spremnije nego jesenas, kada se igrala grupna faza.  

Spisak igračica za dvomeč protiv Švedske: Jelena Gvozderac (Emina), Indira Faković, Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Nina Brnić (Hajduk, Hrvatska), Melisa Hasanbegović (Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Emma Veletanlić (Kolding IF, Danska), Gloria Slišković (Juventus, Italija), Nikolina Milović (Crvena Zvezda, Srbija), Marija Aleksić (Beşiktaş JK, Turska), Marija Ana Milinković (FC Inter, Italija), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Elma Smajić (DVTK, Mađarska), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Una Rankić (Leotar), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo), Elma Husić (Emina), Selma Hasić (Radnik Bumerang), Sofija Krajšumović (Crvena Zvezda, Srbija), Maja Jelčić (FC Inter, Italija), Milena Nikolić (FC Basel, Švicarska), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.