open-navfaktor-logo
search
Bivši trener Dinama
Zoran Mamić želi zatvorsku kaznu služiti u našoj zemlji: Nisam bjegunac, ostajem u BiH
Donedavni trener zagrebačkog Dinama i brat Zdravka Mamića, Zoran Mamić, trenutno se nalazi u Bosni i Hercegovini.
19.04.2021. u 17:08
get url
text

On se oglasio saopćenjem, koje prenosi Dnevnik.hr, kojim traži da svoju kaznu izdržava u našoj zemlji.

Zoran Mamić je putovao u Dubai, potom je otišao u BiH. Od sudije izvršenja dobio je poziv da se 26. aprila javi zbog odsluženja kazne, a tada će dobiti datum kada se mora javiti u zatvor.

Mamićevo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- U želji da izbjegnem bilo kakve medijske spekulacije i neprovjerene informacije koje se mogu pojaviti vezane za moj pravni status želim izvijestiti javnost o sljedećem:

1. Danas, 19.04.2021. godine nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio sam putem svojih branitelja Molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini čiji sam državljanin. Ovaj moj zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BiH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje.

Konkretno svoju molbu pravno zasnivam na Sporazumu zaključenom između Vlada RH i BiH u Splitu dana 26.02.1996 godine koji je u više navrata, a zadnji put 10.02.2010. godine mijenjan i dopunjavan zatim Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima RH te Konvencije o transferu osuđenih osoba Vijeća Europe od 21.03.1983 godine koja je ratificirana u RH kao i u BIH.

Također, danas, nakon što sam Molbu dostavio Županijskom sudu Zagreb, o istom sam izvijestio i nadležno Ministarstvo pravde BIH. Nadležnom Ministarstvu BiH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BiH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BiH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura.

2. Posebno želim istaknuti da svi zakoni i međunarodne konvencije koja sam pobrojao u ovom saopćenju, a na temelju kojih se zasniva Molba za ustupanje izvršenja pravomoćne presude jasno prave distinkciju između mog trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu. Osobno želim naglasiti niti sam u bjekstvu, niti bi ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin kao i drugim već navedenim zakonima.

Želim još jednom ukazati da je zaključenje sporazuma i konvencija na koje se pozivam rezultat međudržavnih, bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su prepoznati u pravnim sistemima kao sredstvo za unapređenje i razvijanje daljnje suradnje u području pravnog prometa, cijeneći načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, smatrajući da se ovi ciljevi u najvećoj mjeri mogu postići izvršenjem krivičnih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe.

Dakle, navedeni sporazumi nadilaze pojedinačne slučajeve i jesu dio pravne stečevine na čiju primjenu su se obvezale i Republika Hrvatska i BiH, a moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo jesu motivirani i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi(o) protiv mene vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje...

Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendovalo sudije koji su sudili u mom predmetu, pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje.

3. Radi potpune informacije, želim istaknuti da sam putem svojih advokata Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu i nadam se da će isti u nekom pravno razumnom roku donijeti svoju odluku. Moji advokati su mišljenja da i navedena odluka DSV o suspenziji sudija koji su odlučivali u mom predmetu kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendovanih sudija moguće i ubrzati odluku navedenog suda.

4. Iako shvaćam da je ovaj predmet od samog svog početka u središtu medijske pozornosti želim da iskažem svoj nedvojbeni stav da ubuduće, a povodom ovih dešavanja neću istupati u javnosti kao niti moji odvjetnici kako u RH tako i u BIH.

Stoga, ujedno upućujem i molbu za medije i njihove predstavnike, da o ovom i o drugim događajima vezanim uz izvršenje pravomoćne presude putem institucija Bosne i Hercegovine objektivno i činjenično potkrijepljeno informiraju javnost, sukladno pravilima novinarske profesije i etike - zaključuje Zoran Mamić u svom saopćenju.

Podsjećanja radi, Zoran Mamić je u sudskom procesu pred osječkim Županijskim sudom osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i 11 mjesecim, a kasnije je Vrhovni sud tu istu kaznu smanjio za tri mjeseca.

Mamić je osuđen da je zajedno s bratom Zdravkom Mamićem, Milanom Pernarom i Damirom Vrbanobićem iz Dinama izvukao 15,3 miliona eura (116 miliona kuna).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.