open-navfaktor-logo
search
Evropska liga
Zrinjski večeras dočekuje Breidablik: Mostarci žele odškrinuti vrata evropskoj jeseni
Jedini preostali bosanskohercegovački predstavnik u UEFA-inim takmičenjima, tim Zrinjskog, večeras od 21 sat u Mostaru igra prvu utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Evropsku ligu, a rival je islandski prvak Breidablik.
10.08.2023. u 08:09
get url
text

Zrinjski nakon eliminacije od Slovana u kvalifikacijama za Ligu prvaka evropski put nastavlja u drugom po jačini klupskom takmičenju, a eventualna eliminacija Islanđana u predstojećem dvomeču osigurala bi bh. prvaku mjesto u play-offu Evropske lige, a to bi značilo i po automatizmu evropsku jesen. Podsjetimo da nikada ranije jedan bh. klub nije igrao grupnu fazu evropskog takmičenja.

Breidablik je u drugom pretkolu Lige prvaka eliminiran od danskog Kopenhagena ukupnim rezultatom 8:3. Broj primljenih pogodaka u dvomeču s Dancima najbolje opisuje gdje su Islanđani najranjiviji.

- Imamo dvomeč protiv ekipe koja je dobra. Koja je rekao bih, čak odlična, s obzirom na prikazano protiv Kopenhagena. Ekipa koja igra za gol više, puna dobrih pojedinaca, tehnički jako dobra, sa dobrim visokim pritiskom. Čeka nas zahtjevna utakmica, a mi smo spremni odgovoriti na sve izazove, i naravno da se nadam da ćemo pobijediti i da ćemo u konačnici proći - rekao je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

U Zrinjskom imaju manjih problema s povredama pa su pod znakom pitanja nastupi Ivana Jukića, Damira Zlomislića i Zvonimira Kožulja.

Gosti su sastavljeni mahom od igrača iz svoje domovine. Portal Transfermarkt njihov roster procjenjuje na 2,91 miliona eura, što je značajno manje u odnosu na Zrinjski koji je procijenjen na 9,5 miliona eura.

Bolji iz ovog dvomeča u play-offu Evropske lige igrat će protiv austrijskog LASK-a.

Poraženi tim takmičenje nastavlja u play-offu Konferencijske lige, a eventualni rival Zrinjskom ili Breidabliku bili bi Struga (Sjeverna Makedonija) ili Swift Hesper (Luksemburg).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.