open-navfaktor-logo
search
Šuška se po Tuzli
Aid Berbić o "buđenju" KK Sloboda Dita: Sazrelo je vrijeme za neke stvari
Od početka godine u Tuzli su pojačane špekulacije o reaktiviranju KK Sloboda Dita koja je u stanje mirovanja stavljena 2011. godine zbog ogromnih dugova koje je proizvelo rukovodstvo kluba u periodu od 1997. do 2002. godina.
12.01.2024. u 11:22
get url
text

Upravo u tom periodu ostvareni su zapaženi rezultati, neki pojedinci su se okoristili, a klupske prostorije su stavljane pod hipoteku kada se dizao kredit. Aferimi takve sulude politike i danas ubiru plodove i, kako saznajemo Tuzla press, još traje spor oko prizemlja Kapije koje je, navodno, bilo pod hipotekom.

Pominjemo to jer mnogi s nostalgijom gledaju na Sloboda Ditu, a kako i ne bi jer je bilo poratno vrijeme kada su se svi zaželjeli sporta, pogotovo košarke, i kada je Sloboda Dita bila ponajbolji klub u BiH. No, uprkos svemu tome nikada nije osvojena titula u Ligi BiH u kojoj su igrali klubovi iz sistema HB i RS. Osvojen je samo Superkup u Sarajevu.

Nakon odlaska Uprave koja je proizvela višemilionske dugove sve naredne su se borile, pokušavale sanirati stanje, ali nisu uspjevali. U takvim okolnostima, pod blokadom računa, bilo je teško raditi i još za vrijeme KK Sloboda Dite formiran je OKK Sloboda preko čijeg se računa poslovalo.

Posljednja garnitura uprave predvođena Aidom Berbićem stigla je 2011. godine kada su maltene svi okretali glavu od Sloboda Dite. Odnosno gledali su kako "ćapiti što se ćapiti da", pa su neki na licitaciji pokušavali prodati i klupski inventar.

Sa sadašnjom Upravom stabilizirana je košarka u Tuzli, oformljene sve kateforije, oformljen razvojni pogon, a Sloboda je u nekoliko navrata igrala polufinale play-ofa, ABA ligu 2, te Final four Kupa BiH. Rezultati, s obzirom na ograničen budžet, koji nisu za potcjeniti. Uz to nikada više domaćih igrača i trenera nije dobilo šansu da pokažu šta znaju i umiju. Vratite se na 1997-2002. godinu i na prste jedne ruke ćete nabrojati koji su domaći igrači dobili kakvu-takvu šansu.

Zbog toga mnogi trebaju, ako dođe do ralizacije zamisli i ulaska u klub strateškog partnera, zarad prošli vremena i igranja u Mejdanu pred 4, 5 hiljada gledalaca dići spomenik sadašnjem rukovodstvu i trajno se sjećati tih utakmica. Jer s novim ulaganjima i većim ambicijama koje sežu do ABA lige 1 u Slobodi iliti Sloboda Diti morat će biti angažovani igrači većeg kalibra - dakle stranci.

Ovih dana se špekuliše kako je jedan klub ugašen, a drugi formiran. Sloboda Dita je u stanju mirovanja i sa dugovima, a OKK Sloboda je pravni nasljednik tog kluba.

Samo u Tuzli govore da to nije to, a, recimo, u fudbalu koliko je puta Fiorentina ili Glasgow Rangers išli u stečaj, ispadali u četvrte lige, pa se vraćali i uvijek bili to što jesu ili koliko su puta italijanski košarkaški klubovi mijenjali imena, ali je Olimpija Milan trenutno sljedbenik svih svojih prethodnika.

Da nam ne bi spočitavali kako pišemo ovako ili onako spomenut ćemo kako smo i mi kritikovali odlazak Sloboda Dite u mirovanje, kako smo imali sumnje u projekat OKK Slobode, ali da smo vrlo brzo razuvjereni jer je klub jačao u svakom pogledu. Istini za volju došlo se do nekog zenita i sada je vrijeme za nove iskorake. Upravo je o tome na današnjoj press-konferenciji kratko govorio predsjednik kluba Aid Berbić.

- Kada bude vrijeme o tome ćemo napraviti press-konferenciji. Za sada kruže poluinformacije. Ovaj grad zaslužuje nešto kvalitetno, radimo već duži period na tome, a mislim i da je sazrelo vrijeme. Vidjet ćemo - rekao je Aid Berbić.

Dakle, OKK Sloboda i Bingo Group su u pregovorima o strateškom partnerstvu. Hoće li doći do fuzije, hoće li KK Sloboda Dita igrati Ligu BiH, a OKK Sloboda A1 ligu kao što sada igra razvojni tim - vidjet ćemo, piše Tuzla press. No, veoma smo blizu dolaska još boljih dana za tuzlansku košarku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.