open-navfaktor-logo
search
Večeras dodjela medalja
Cirkus u Srbiji: Crvena zvezda osvojila titulu zbog greške spikera?
06.06.2024. u 15:11
get url
text
FOTO: Dušan Milenković/Pixsell
Košarkaši Crvene zvezde odbranili su naslov prvaka Srbije.
Međutim, druga "pobjeda" je izazvala skandal kod naših komšija, a cirkus iz Beograda glavna je tema tamošnjih medija.
Šta se dogodilo sinoć?
Igrala se treća četvrtina utakmice u Areni kada su sudije označile prekid i naredili da se tribine isprazne. Bilo je to pri rezultatu 57:45 za Partizan. Razlog prekida bili su predmeti bačeni u teren i uvrede igračima i vodstvu Zvezde. Posebno je na meti Grobara, Partizanovih navijača, bila porodica prvog čovjeka gradskog rivala Nebojše Čovića.
Jedan od vođa navijača je preko megafona pokušao smiriti dvoranu, rekao im je da će utakmica biti prekinuta, ali ni to nije pomoglo. Igrači Zvezde i stručni štab napustili su parket, potom su to uradile i sudije, a kad je osiguranje pokušalo isprazniti dvoranu, navijači su počeli skandirati igračima Partizana da ne nastavljaju utakmicu.
Partizan je poslušao fanove i odbio je izaći na parket. Nakon duge pauze mediji u Srbiji prvo su objavili da će se susret nastaviti u četvrtak pred praznim tribinama, a onda je uslijedio neviđeni obrat. Navodno je spiker utakmice bio taj koji je objavio da će utakmica biti nastavljena dan kasnije.
Ipak, sudije i igrači Zvezde su se vratili na parket i igračima Partizana je javljeno da imaju 15 minuta da se vrate ili će utakmica, a samim time i finalna serija (prvi dvoboj finala je dobila Zvezda rezultatom 89:88, a igra se na dvije pobjede) pripasti Zvezdi. Kako se niko od Crno-bijelih nije pojavio, sudije su nakon 15 minuta odsvirale kraj.
Srbijanski mediji prenijeli su izjavu direktora lige Aleksandra Grujina.
- Nema razloga da se sumnja u bilo šta. Jedini mjerodavni su prvi sudija i delegat. Sve informacije koje dobijate, dobijate od njih. Ono što je spiker napravio, nemam objašnjenja za to. Pitajte njega - rekao je, a na pitanje je li spiker na svoju ruku rekao da će se utakmica igrati za 24 sata, odgovorio je:
- Na svoju ili uz saglasnost s nekim, a to se nije smjelo dogoditi jer je išlo na štetu Partizana. Utakmica će se registrovati na osnovu delegatskog izvještaja, službenim rezultatom 20:0. U dogovoru s Crvenom zvezdom, tokom narednih dana, bit će uručeni pehar i medalje.
Zvezda je danas saopćila da će ceremonija dodjele pehara i medalja biti organizovana u četvrtak u 19 sati u dvorani "Aleksandar Nikolić".
- Naš klub je u četvrtak u 14 sati dobio i zvaničnu odluku Košarkaške lige Srbije da je druga utakmica finala koja nije završena u srijedu navečer u Beogradskoj Areni, registrovana prema Propozicijama takmičenja službenim rezultatom 0:20 za KK Crvena zvezda, koji je time i deveti put uzastopno postao prvak naše zemlje i zaokružio izvanrednu sezonu trećim peharom!
Svi zainteresovani Zvezdaši mogu prisustvovati ovoj ceremoniji u četvrtak od 19 sati, a ulaz u dvoranu bit će omogućen na tribinama C i D - piše u saopćenju Crvene zvezde.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.