open-navfaktor-logo
search
Košarkašice BiH na Ilidži
Hoće li Zmajice dobiti "novu" Jonquel Jones? Pavlović: Ja bih volio
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak je na Ilidži počela pripreme za start kvalifikacija za Eurobasket 2025.
03.11.2023. u 12:58
get url
text

Zmajice dočekuju Crnu Goru 9. novembra, a tri dana poslije na rasporedu je gostovanje u Luksemburgu.

Najbolje bh. košarkašice u lov na Evropsko prvenstvo kreću predvođene novim selektorom Milošem Pavlovićem.

- Imamo novog selektora, imamo jednu novu ekipu, koju treba stvarati s novom energijom, novom vizijom. Trebat će nam mnogo energije i volje. Pripreme su na zadovoljavaljujućem nivou, bez obzira na to što kuburimo sa novcima. Imamo ohrabrenja da ćemo imati pomoć državeda napravimo budžet koji će nam biti dovoljan - kazao je Dalibor Miloš.

Selektor Miloš Pavlović je pohvalio uvjete koje imaju on i reprezentativke BiH na Ilidži.

- Kao što je i najavljeno 9. novembra igramo ovdje protiv Crne Gore. Oni su favoriti grupe, što ne znači da ćemo se predati. I mi imamo određene kvalitete, koje ćemo pokušati pokazati na terenu. Promijenjena je ekipa. Ovdje je spoj iskustva i mladosti.

Čekamo još četiri igračice da nam se se pridruže. Radimo na koheziji. Sve je novo. Ja sam novi, dosta je novih igraica i sve to treba kroz kratak period uklopiti. Nadam se da ćemo u tome uspjeti - kazao je Pavlović, poručivši kako traži naturalizovanu igračicu koja bi bila rješenje za duži period, a koja bi trebala naslijediti Jonquel Jones:

- Ja bih volio da dobijemo takvu, a tražimo igračicu na poziciji jedan. To nije tajna.

Naglasio je kako je kontaktirao i iskusnije košarkašice koje su ranije igrale za BiH, a sada su odlučile da ne igraju za BiH, te da su one imale svoja objašnjenja zašto se okončale reprezentativne karijere.

- Marica Gajić? Posljednje informacije govore da ona još ne zna hoće li se vraćati profesionalnoj karijeri i košarci. Dobio sam informaciju da ću biti prvi kojeg će obavijestiti o toj odluci - kazao je Pavlović.

Razija Mujanović poručila je da je zdravstveni bilten dobar, da su igračice spremne da daju maksikum.

Na pitanje da li seniorsku reprezentaciju remeti to što BiH nema U20 reprezentaciju, odakle su izašle neke kvalitetne košarkašice i nastupile za A tim, Mujanović je kazala da BiH ima neke mlađe selekcije, ali ne i tu i da bih ponovo u budućnosti ta selekcija mogla biti formirana, ali da sve diktiraju finansije.

I Lejla Omerbašić hvali atmosferu u bh. timu.

- Atmosfera je odlična, ima dosta informacija o protivnicama, radimo na detaljima. Očekujemo našu kapitenku Deuru i još neke košarkašice koje će pružiti iskustvo. Mislimo da sve ide u pozitivnom smjeru. Pokušat ću da dam sve od sebe. Mislim da mogu odraditi dio posla koji će koristiti ekipi - kazala je Omerbašić.

{$galerijaFotografija}

DSC_0001.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.