open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Irske košarkašice odbile su se rukovati prije utakmice s Izraelkama
Reprezentativke ženske košarkaške reprezentacije Irske nisu se rukovala s izraelskim igračicama u susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine koji je odigran jučer u Rigi, kao odgovor na tvrdnju izraelskih igračica o "antisemiizmu", javlja Anadolija.
09.02.2024. u 11:32
get url
text

Irske košarkašice su himnu pratile sa strane, za razliku od Izraelki koje su bile na terenu tokom ceremonije prije utakmice odigrane u Rigi, glavnom gradu Latvije. 

Nakon što je izraelska košarkašica Dor Saar 7. februara dala izjavu o tome da je irska reprezentacija "antisemitska", Košarkaški savez Irske objavio je da su ti komentari "provokativni i potpuno pogrešni". Savez se prije utakmice oglasio saopćenjem i naveo da se reprezentacija neće pridržavati pravila "tradicionalne ceremonije prije utakmice".

Utakmica, koja je premještena u Rigu zbog tekućeg rata u Pojasu Gaze i završila pobjedom Izraela 87:57, odigrana je uprkos pritisku na Irsku da bojkotira utakmicu.

U svojoj izjavi prije utakmice, predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza Irske John Feehan rekao je da bi se, ako bojkotiraju utakmicu protiv Izraela, mogli suočiti s visokim kaznama i izbacivanjem iz FIBA-inih takmičenja.

U saopćenju Saveza navodi se da bi FIBA ​​Europe mogla izreći kaznu do 80.000 eura ako se utakmica u Rigi ne odigra, te da ako se revanš ne odigra kasnije ove godine može biti izrečena dodatna novčana kazna do 100.000 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.