open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
KK Bosna ostao bez ABA 2 lige, klub napustila trojica igrača, najveći talenat se "ignoriše", ima li razloga za brigu?
Košarkaši klub Bosna ovog ljeta dobila je pozivnicu za kvalifikacijski turnir za plasman u ABA 2 ligu.
25.10.2023. u 22:00
get url
text

Skupila se preko ljeta jako ozbiljna ekipa s ciljem da već na početku sezone sarajevski tim vrati u regionalnu košarku.

VEZANI TEKST - Još jedan košarkaš napustio Studente

Iz Budućnosti je stigao trener Josip Pandža, a s njim su u Sarajevo stigli i glavni igrači ovog tima: Milivoje Božović, Vojin Ilić, Adi Zahiragić, Luka Jovanović i Elmir Džafić.

Osim njih, stigli su i Jure Zubac, Haris Ćurevac, Mudžahid Smjalović te Jure Planinić. Od prošle sezone su u timu ostali Muhamed Pašalić i Faris Verlašević, dok je ekipi priključeno i nekoliko mladih igrača.

Međutim, razočaravajućim izvedbama Bosna je ostala bez Druge ABA lige (u dvomeču finala zaustavljeni od Vojvodine), a problemi nisu tu stali jer su posljednjih ostali bez nekoliko prvotimaca.

Raskid saradnje je dogovoren s Adijem Zahiragićem i Mudžahidom Smajlovićem, a Studente je jučer napustio i Jure Planinić. On je nakon sjajnih izvedbi u dresu Bosne prešao u Pelister koji se takmiči u Drugoj ABA ligi.

VEZANI TEKST - KK Bosna se vraća na vrata regionalne košarke, kod navijača se već budi nostalgija

U dresu Studenata je na otvaranju Prvenstva BiH prosječno bilježio 15 koševa i osam skokova, te će pogotovo njegov odlazak biti hendikep za nekadašnjeg prvaka Evrope. 

Da li će uslijediti još odlazaka iz glavnog grada Bosne i Hercegovine saznat ćemo u narednom periodu.

Treba istaći da paralelno sa prvim timom, KK Bosna ima i razvojni tim koji se nakmiči u A2 ligi Jug.

Mladi Studenti su uspješno otvorili takmičarsku sezonu pobjedom protiv Lokomotive iz Mostara.

Tim koji sa klupe predvodi Aco Damjanović je slavio rezultatom 101:70, a najefikasniji je bio Džafić sa 43 poena. Upravo je Džafić, koji se smatra jednim od najvećih talenata bh. košarke, član i prvog tima Bosne, ali priliku za igru dobija na kapaljku. 

Ostaje da vidimo hoće li se "rupa" u rosteru Bosne odlaskom tri igrača popuniti članovima razvojnog tima ili će se struka odlučiti za neka "provjerena" imena koja su trenutno bez kluba.

Bosna je posljednji put prvak naše zemlje bila 2008. godine. U svojim vitrinama ima titulu prvaka Evrope 1979. godine, tri titule prvaka Jugoslavije, te četiri naslova prvaka BiH.

Pad KK Bosne počeo je prije nekih 10-ak godina, klub je 2015. godine ispao u drugu ligu i bio pred gašenjem, ali se ubrzo vratio u viši rang.

Ekipa čije su boje kroz historiju branili Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Svetislav Pešić, Sabit Hadžić, Nenad Marković, Bogdan Tanjević, mora i zaslužuje mnogo bolje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.