open-navfaktor-logo
search
Sarajevski velikan
KK Bosna se vraća na vrata regionalne košarke, kod navijača se već budi nostalgija
Od četrnaest učesnika Druge ABA lige za novu sezonu poznato je trinaest, a o posljednjem timu će odlučivati Košarkaški klub Bosna i Vojvodina iz Srbije.
28.09.2023. u 08:04
get url
text

Studenti su u polufinalu u dvomeču bili bolji od slovenske Ilirije, dok je Vojvodina nadigrala sarajevski Spars.

Vijest o povratku košarke u Skenderiju obradovala je brojne fanove nekadašnjeg prvaka Evrope.

No, kako je uopće došlo do toga da Bosna uđe u igru za ABA 2 ligu?

Studenti su u julu dobili pozivnicu od ABA lige za učešće u drugom po jačini regionalnom takmičenju. Iako je prijašnjih godina bio slučaj da se ne igraju kvalifikacije, ove godine format je promijenjen, pa je tako na Skupštini ABA lige održanoj u Zagrebu donesena odluka da se igraju kvalifikacije, te da pobjednik tih kvalifikacija postane četrnaesti član ovog takmičenja.

U konkurenciji su bila prethodno spomenuta četiri tima, da bi se taj krug poslije polufinalnih duela suzio na dvije ekipe.

Bivši prvak Evrope će tako u finalnim mečevima kvalifikacija koji su na rasporedu 1. i 5. oktobra imati šansu da se u stilu vrati u regionalnu košarku (utakmice se igraju na koš količnik).

Povratak Bosne nije plod slučajnosti, već jedne ozbiljnije predanosti i posvete. Sve je počelo prošlom sezonom koju su Studenti nakon nekoliko godina prvi put iznijeli dobro, te davali naznake da se kvalitetna košarka vraća u Skenderiju.

Bosna je u prvenstvu igrala dobro, a predvođena sjajnim Ismetom Sejfićem dogurala je do četvrtfinala Prvenstva BiH gdje je zaustavljena od Budućnosti iz Bijeljine. Presudio je manji roster, te povreda Sejfića koji je bio glavni motor i snaga ovog tima koji je predvodio Dženan Rahimić. 

VEZANI TEKST - Bosna se vraća: Dolazak Pandže samo je početak, na meti Studenata nekoliko kvalitetnih košarkaša

Budućnost je na kraju osvojila četvrto mjesto, a ovaj tim iz Bijeljine ispostavit će se, bit će ključan za nastavak ove priče.

Bijeljinci su u junu odlučili da igraju niži rang i o tome su obavijestili KSBiH, s ciljem da se vrati afirmaciji mladih igrača iz sopstvenog pogona.

Ekipa se na kraju sezone "raspustila", a trener Josip Pandža, te glavni igrači ovog tima (Milivoje Božović, Vojin Ilić, Adi Zahiragić, Luka Jovanović) stigli su u KK Bosna.

Osim njih, stigli su i Jure Zubac, Haris Ćurevac, te Jure Planinić. Od prošle sezone su u timu ostali Muhamed Pašalić i Faris Verlašević, dok je ekipi priključeno i nekoliko mladih igrača.

Dolazak Pandže i novih igrača

O treneru Pandži manje-više sve se zna. Mladi stručnjak sa bh. kadetima 2015. godine osvojio je zlato na Eurobasketu u Litvaniji.

Iza njega su dvije uspješne sezone na klupi Budućnosti iz Bijeljine. Prvo je osvojio titulu prvaka manjeg bh. entiteta, ali tu nije stao, te je sa timom iz Bijeljine, prošle sezone kao što smo prethodno pisali osvojio četvrtu poziciju u Prvenstvu BiH. 

Prije dvije sedmice predvodio je Studente do trećeg mjesta Memorijalnog turnira "Mirza Delibašić" u Sarajevu, koje su osvojili pobjedom protiv Širokog. Prethodno su u polufinalu zaustavljeni od Cibone. 

VEZANI TEKST - Studenti položili ispit u Sloveniji: Bosna u finalu kvalifikacija za ABA 2 ligu

Nakon toga, u petak je došao prvi polufinalni duel za ulazak u ABA 2 ligu, a Studenti su u maloj dvorani KSC Skenderija dočekali slovensku Iliriju. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, tražila se karta više, a navijači nisu prestajali sa navijanjem. Ta sjajna atmosfera posjetila je starije ljubitelje košarke na neka bolja vremena kada je Bosna bila u vrhu evropske i regionalne košarke. 

Studenti su nošeni publikom slavili sa 83:81, a u revanšu odigranom utorak u Ljubljani su upisali novi trijumf (77:70), te još jednom obradovali ljubitelje košarke ne samo u našoj zemlji, već i širom regiona.

- Na teškom terenu protiv teškog protivnika nije bilo nimalo jednostavno, ali naš kvalitet i povezanost su došli do izražaja. Znao sam da ovih 50 dana koje smo radili nije uzalud, i taj rad nas je nagradio ovdje. Ostajemo na zemlji i okrećemo se Vojvodini. Nama je cilj ulazak u ABA 2 ligu. Vojvodina je sjajan protivnik, ali i mi sigurno imamo veliki kvalitet - poručio je trener Pandža nakon prolaska u finale.

Pad i lagani povratak

Bosna je posljednji put prvak naše zemlje bila 2008. godine. U svojim vitrinama ima titulu prvaka Evrope 1979. godine, tri titule prvaka Jugoslavije, te četiri naslova prvaka BiH.

Pad KK Bosne počeo je prije nekih 10-ak godina, klub je 2015. godine ispao u drugu ligu i bio pred gašenjem, ali se ubrzo vratio u viši rang.

Ekipa čije su boje kroz historiju branili Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Svetislav Pešić, Sabit Hodžić, Nenad Marković, Bogdan Tanjević, ponovo pokazuje da sigurno može, mora i zaslužuje bolje.

Ljubitelji košarke u Sarajevu sa nestrpljenjem čekaju prvi finalni duel protiv Vojvodine koji će se u velikoj dvorani Centra Skenderija igrati u nedjelju sa početkom od 16 sati.

Nema sumnje da će i ovog puta dvorana (nadamo se da će se duel igrati u velikoj dvorani) biti ispunjena do posljednjeg mjesta, te da će se starijoj populaciji probuditi nostalgija za onim sjajnim vremenima kada su u glavnom gradu naše zemlje redom padali regionalni i evropski velikani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.