open-navfaktor-logo
search
Košarkaški problemi
Klubovi traže vanrednu Skupštinu: Ko je i zbog čega kršio Statut KSHB?
Ne stišava se bura u bosanskohercegovačkoj košarci.
26.10.2023. u 16:10
get url
text

Klubovi iz Košarkaškog saveza Herceg-Bosna oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem govore o mnogim problemima.

Saopćenje su poptisali klubovi članovi KSHB: HKK Široki, HKK Grude, KK Posušje, ŽKK Posušje, KK Pepi Sport Mostar, HKK Zinjski Mostar, HKK Brotnjo, ŽHKK Brotnjo 94, HKK Rama, ŽHKK Rama, VKK Mostar, HKK Ljubuški i ŽKK Ljubuški, a prenosimo ga u cijelosti:

- U cilju istinitog informisanja javnosti o događanjima unutar KSHB odlučili smo izdati ovo saopćenje za javnost.

Dana 15. septembra 2023. godine u Mostaru je bila sazvana redovna izborna Skupština KS Herceg Bosne. Predstavnici gore nabrojanih klubova su na toj Skupštini iskazali svoje nezadovoljstvo načinom na koji je ista sazvana i vođena, te su tražili da se ista vodi i realizira shodno Statutu KSHB i svim pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju rad udruženja i saveza. Primjedbe i nepravilnosti na koje smo pokušali ukazati i koje smo tražili da se isprave između ostalog su bile:

- Skupština nije imala Komisiju za kontrolu i verifikaciju prisutnih članova Skupštine tj. nije utvrdila kvorum, niti ko sve ima pravo glasa shodno Statutu KSHB;
- Nisu imenovani zapisničar, ovjeritelj zapisnika i Komisija za brojanje glasova.
- Dopušteno je da pravo glasa na Skupštini imaju predstavnici nekoliko novoosnovanih škola košarke, iako iste po važećem Statutu KSHB nemaju pravo glasanja na Skupštini;
- Predstavnik jednog kluba koji je formalno pravno ugašen prije nekoliko godina je bio prisutan na Skupštini i glasao na istoj;
- Na Skupštini je glasao i dosadašnji predsjednik KSHB, iako po važećem Statutu pravo glasa mogu imati samo predstavnici koje klubovi ili udruženja ovlaste, a aktualni predsjednik nije bio predstavnik nijednog kluba ni udruženja.

Nakon što smo vidjeli da nijedna od naših gore navedenih primjedbi nije usvojena napustili smo Skupštinu, jer nismo željeli učestvovati u nelegalnom radu iste. Iako je našim napuštanjem Skupština ostala bez kvoruma, preostali članovi Skupštine su donijeli nekoliko odluka koje se protive važećem Statutu KSHB.

Aktualno vodstvo Saveza je nekoliko dana po završetku dostavilo klubovima zapisnik sa nelegalne Skupštine. U istom tom zapisniku nije navedeno koje smo primjedbe tražili, kao niti činjenicu da je veći broj predstavnika klubova napustio Skupštinu i da nije bilo kvoruma za daljnji rad Skupštine. Nakon toga smo shodno zakonskoj proceduri zatražili od nadležnog ministarstva blokadu provedbe nelegalnih odluka sa Skupštine, inspekcijski nadzor iste i podnijeli prijave protiv ljudi koji su organizirali i vodili nelegalnu Skupštinu.

Također, shodno Statutu zatražili smo sazivanje vanredne Skupštine KSHB. U želji da se spriječi samovolja pojedinaca u KSHB, kršenje Statuta i zakona, naši klubovi su odbili igrati utakmice 1. kola Lige KSHB.

Međutim, vodstvo Saveza je ignorisalo naš stav, te je predsjednik sam bez dostavljenih informacija delegirao lokacije i satnicu za pojedine klubove nastojeći demonstrirati silu i snagu pozicije na kojoj se nalazi. Velika većina klubova (osim jednoga) odbila je registrovati utakmice rezultatom 20:0 i oduzimanjem bodova čime su pokazali prije svega solidarnost, poštovanje i sportske motive na čemu im veliko hvala!

Mi klubovi, potpisnici ovog saopćenja smo na našem zadnjem sastanku jednoglasno donijeli sljedeće odluke:

- Mi ćemo krenuti igrati prvi dio Lige HB za sve uzraste, jer naš osnovni motiv je košarka i interes djevojčica i dječaka koji igraju košarku, a ne borba za fotelje i funkcije;
- Nastavit ćemo "borbu" svim legalnim i zakonskim sredstvima da se održi legalna Skupština KSHB;
- Ukoliko do kraja prvog dijela Prvenstva KSHB ne bude sazvana i održana Izborna skupština, podnešeni svi finansijski izvještaji kao i izvještaj Nadzornog odbora, naši klubovi neće igrati drugi dio Prvenstva, te ćemo razmotriti druge zakonske mogućnosti igranja utakmica.

Sa ovakvim odlukama, još jednom dajemo do znanja da želimo košarkaški sport i klubove koji legalno participiraju unutar KSHB podići na višu razinu, da se pronađu dodatna sredstva i generalni sponzor lige, te da se na taj način umanje troškovi klubovima kako bi isti opstali i razvijali košarkaški sport, a ne da se i dalje događa stagniranje košarke i nestajanje klubova u pojedinim sredinama - piše u saopćenju koje je stiglo na našu adresu, a koje su objavili i klubovi na svojim kanalima na društevnim mrežama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.