open-navfaktor-logo
search
COVID-19 i NBA
Netsi izbacili Irvinga iz ekipe dok se ne vakciniše
Zvijezda NBA lige Kyrie Irving neće smjeti igrati niti trenirati s Brooklyn Netsima sve dok se ne vakciniše protiv COVID-19, objavio je klub.
12.10.2021. u 20:09
get url
text

Irving je jedan od najpoznatijih NBA igrača koji se protive vakcinaciji. NBA neće tjerati igrače da se vakcinišu, ali neće biti plaćeni za propuštene utakmice u nekim mjestima i dvoranama koje podliježu lokalnim protuepidemijskim mjerama.

Lokalni propisi najviše pogađaju tri NBA ekipe - New York Knickse, Booklyn Netse i Golden State Warriorse.

Što znači da će nevakcinisani igrači domaćih ekipa u New Yorku i San Franciscu morati propustiti polovicu dvoboja u osnovnom dijelu sezone.

- S obzirom na prirodu situacije i nakon temeljitog razmatranja, odlučili smo da Kyrie Irving neće igrati ili vježbati s ekipom sve dok ne ispuni uvjete za punopravno učešće - poručio je generalni direktor Netsa Sean Marks:

- Kyrie je donio odluku, a mi poštujemo njegovo pravo na izbor. Međutim, njegov ga izbor ograničava da bude stalni član ekipe i nećemo dopustiti nikome da djelomično učestvuju. Naši ciljevi za sezonu se nisu promijenili, a za postizanje tih ciljeva svaki član naše organizacije mora ići u istom smjeru - dodao je Marks.

Irving bi ove godine trebao zaraditi 34,9 miliona američkih dolara, međutim zaradit će daleko manje ako ostane pri svom stavu da se neće vakcinisati protiv virusa COVID-19.

Irving, sedmostruki All-Star, prošle je sezone upisao 54 nastupa za Netse u regularnoj sezoni uz prosjek od 26,9 koševa, 6 asistencija i 4,8 skokova.

U 582 utakmice u karijeri s Cleveland Cavaliersima (2011-17), Boston Celticsima (2017-19) I Netsima, ima prosjek od 22,8 poena, 5,7 asistencija i 3,8 skokova.

Prema dostupnim podacima oko 90 posto igrača u NBA ligi je primilo vakcine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.