open-navfaktor-logo
search
Neponovljivi Kinđe
Prošlo je 19 godina od smrti Mirze Delibašića, opkoljeno Sarajevo nije želio zamijeniti madridskim rajem
Prije tačno 19 godina Bosna i Hercegovina ostala je bez svog najboljeg sportiste svih vremena. Na današnji dan 2001. godine preminuo je legendarni bh. košarkaš Mirza Delibašić.
08.12.2020. u 07:55
get url
text

Iako se pridjev legendarni koristi skoro pa svakodnevno, ako ga neko u potpunosti zaslužuje i opravadava, onda je to uistinu košarkaški velikan koji je sa sarajevskom Bosnom pokorio bivšu Jugoslaviju, a kasnije i Evropu.

Kinđe je bio i ostat će sinonim za jednu fantastičnu i neponovljivu generaciju Košarkaškog kluba Bosna koja se 1979. godine, predvođena Bogdanom Tanjevićem, popela na krov Evrope.

Osim klupskih uspjeha sa Bosnom, Delibašić je velike uspjehe ostvario i sa reprezentacijom bivše Jugoslavije s kojom je 1986. godine u Montrealu osvojio srebrenu olimpijsku medalju, a četiri godine poslije i zlato u Moskvi.

Sa evropskih prvenstava ima dva zlata (1975, 1977), jednu bronzu (1979) i jedno srebro (1981), a vrijedi spomenuti i zlatne medalje sa EP osvojene sa kadetskom i juniorskom selekcijom.

Na svjetskim prvenstvima je kao reprezentativac Jugoslavije osvajao zlato 1978. i bronzu 1982. godine.

Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Osim dvije titule prvaka i titule Kupa Jugoslavije koje je pored Kupa evropskih šampiona osvojio sa Bosnom, 1981. godine postao je svjetski klupski prvak, a godinu poslije je s Real Madridom osvojio titulu prvaka Španije.

Legendarni Kinđe je 1991. godine uvršten među 50 najvećih igrača prema izboru FIBA-e, 2007. ušao je u FIBA-inu Kuću slavih, a 2008. godine Euroliga ga je proglasila jednim od 50 najzaslužnijih igrača za razvoj ovog takmičenja.

Delibašić, koji je inače rođen u Tuzli, gdje se i počeo baviti košarkškom, Sarajevu ostao vjeran i u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade bh. prijestolnice, iako je imao poziv rukovodstva Reala da opkoljeneno Sarajevo zamijeni Madridom.

Kinđe je bio i selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto, što je i dalje najbolji plasman našeg državnog tima na Eurobasketu.

Mirza Delibašić proglašen je najboljim bh. sportistom proteklog stoljeća u izboru Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

Smrt je istinsku sportsku legendu naše zemlje zatekla na mjestu direktora KK Bosna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.