open-navfaktor-logo
search
Problemi u Zagrebu
Regionalni velikan otišao u stečaj, evo što sada prijeti ovom timu
Košarkaški klub Cibona, regionalni velikan, otišao je u stečaj.
21.09.2023. u 16:10
get url
text

Kako se i očekivalo, danas se nije dogodilo čudo, nije pao novac s neba, pa je Cibonin račun i dalje ostao u blokadi. Kako je to bio 120. dan u kojemu Cibona nije mogla poslovati preko važećeg klupskog računa, po slovu zakona Cibona je otišla u stečaj.

Međutim, na to su u klubu bili spremni, kao što već imaju spremnu dokumentaciju koju će podastrijeti Trgovačkom sudu i zatražiti da se proces stečaja oduži do onog trenutka kad će Cibona i službeno otvoriti priču o preoblikovanju iz Udruge građana u Sportsko dioničko društvo.

Za tako što trebao im je Pravilnik o preoblikovanju kojeg je pripremilo Ministarstvo turizma i sporta i koje je prošlo javno savjetovanje i prema kojemu je Cibona već krenula raditi.

U roku od 45 dana će Cibona morati uvjeriti nadležne institucije da je kadra s preoblikovanjem u Sportsko dioničko društvu izvući klub iz dugogodišnjeg gliba u kojemu se nalazi, ali bit će to mala utrka s vremenom.

I ovaj dio priče, iako gori pod nogama, da apsurd cijele situacije bude veći, nije akutni problem s kojim se bavi Tomislav Šerić, direktor kluba i njegovi saradnici ovih dana.

Naime, za šest dana kreće sezone u HT Premijer ligi, za osam dana i ABA liga, a kako sada stoje stvari, u tu će sezonu Cibona ući sa samo pet igrača, uz ostatak juniora. Pri tome neće moći zaigrati nitko od ovoljetnih pojačanja. Jer, za registraciju novajlije Cibona bi morala skinuti zaštite ugovora koje su predali na HKS oni Cibonini igrači koji su završili proteklu sezonu, a nisu više dio kluba, uključujući i trenera Josipa Sesara.

Dakle, riječ je tu o Borni Kapusti, Krešimiru Ljubičiću, Lovri Mazalinu, Filipu Bundoviću, Svenu Smajlagiću, vjerovatno i Marku Bakoviću, uz jasno prošlosezonskog trenera Sesara.

Da bi Cibona mogla platiti zaostatke prema toj grupaciji vjerovnika trebala bi imati odblokiran račun. A račun je u blokadi, jer su na njemu zadužnice bivših dugovanja, u puno većem iznosu od onoga što se duguje lanjskoj igračkoj i trenerskoj postavi. Među tim zadužnicama čekaju svoju naplatu i dva bivša sportska direktora, Marin Rozić i Andrija Žižić, čeka svoj novac i bivši trener Slaven Rimac, ali to naravno, nisu svi dugovi. Svaka zadužnica ima pravilo prioriteta u naplati kad se na računu pojavi novac u odnosu na zaštitu ugovora igrača iz lanjske sezone na HKS-u.

A nova se ekipa ne može registrirati bez skidanje te zaštite ugovora na HKS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.