open-navfaktor-logo
search
Raritet u svijetu
Rijetko ko se može pohvaliti sportskim uspjehom kao porodica Memić
Košarkaši Spars Realwaya u proteklu nedjelju okitili su se prvom titulom u historiji kluba, nakon što su u finalu Kupa Mirza Delibašić savladali Igokeu sa 93:85.
18.02.2020. u 08:58
get url
text

Prvi pehar za Sparse u seniorskoj konkurenciji bio je prvi pehar i za nekadašnjeg omladinskog reprezentativca naše zemlje Enisa Memića. Ovaj 22-godišnji krilni centar u finalnom meču na parketu je proveo nešto više od pet minuta. Među strijelce se nije uspio upisati, ali je zabilježio dva skoka i asistenciju.

Ipak, osvajanjem medalje napravio je nešto čime se vjerovatno malo koja porodica na svijetu može pohvaliti. Naime, zlatna medalja namijenjena pobjedniku Kupa Mirza Delibašić nije prva zlatna medalja koja će krasiti porodičnu kuću Memića u rodnim Kovačima.

Prije košarkaške svoje mjesto u kući Memića zauzele su zlatne medalje koje je s fudbalerima Željezničara u Kupu Bosne i Hercegovine osvojio Enisov otac Almir, baš kao i odličje kojim je nakon trijumfa u nacionalnom kupu s rukometašima sarajevske Bosne osvojio Enisov stariji brat Elis.

Amir Memić sa sinovima Elisom i Enisom 

Enis kaže da je sretan jer je do prvog trofeja u seniorskoj konkurenciji stigao upravo s timom u kojem je proveo veći dio svoje omladinske karijere.

- Drago mi je zbog trofeja, a još mi je draže što sam ga osvojio sa Sparsima. To je klub čiji dres sam nosio još kao omladinac, što je dodatna draž za mene, a smatram da je pehar najbolje priznanje svima u klubu za minuli rad - kaže krilni centar Spars Realwaya Enis Memić.

Košarkaš kojeg je preporodio dolazak Nedima Džemića priznaje da mu imponuje i to što je, kako objašnjava u fudbalskom žargonu, kompletirao hat-trick.

- Sigurno i da sam posebno ponosan na činjenicu da sam ovojio treću zlatnu medalju u Kupu BiH, i to u trećem sportu, nakon što je to babo prethodno napravio u fudbalu sa Željom, brat u rukometu sa sarajevskom Bosnom, na meni je bilo da kompletiram hat-trick - naglašava Memić.

Uz titule Kupa BiH u fudbalu, rukometu i košarci, Memići se mogu pohvaliti i činjenicom da su osvajali i titulu namijenjenu najboljoj muškoj ekipi u najmasovnijem domaćem takmičenju. Svega nekoliko stotina metara dijeli porodičnu kuću Memića od doma njihovog rođaka i bivšeg odbojkaškog reprezentativca BiH Emira Memića.

On je kao član sarajevskog Sinposa još prije 20 godina osvojio titulu namijenjenu pobjedniku Kupa BiH.

- Velika je stvar to za jednu porodicu kada izneseš jedan takav podatak – priznaje Enis, ali zna da je teško breme na njemu i njegovim Sparsima.

Naime, njegov otac, brat i rođak Emir pored što su osvajali nacionalni Kup, bili su i prvaci naše zemlje.

- Mi smo u finalu Kupa BiH pokazali da možemo parirati najboljoj ekipi u državi, i ne samo to, već da je možemo i pobijediti. To nam daje za pravo da se nadamo i šampionskoj tituli - kazao je Enis Memić na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.